Na hlavný obsah

Prvý prezident ČR, ktorého zvolil ľud. Jeho úradovanie poznačili prešľapy. Zeman odchádza z funkcie

Počas jeho vládnutia sa často skloňoval jeho zdravotný stav.

Končiaci prezident ČR Miloš Zeman.
Končiaci prezident ČR Miloš Zeman.Foto: TASR/AP

Po 10 rokoch končí mandát českého prezidenta Miloša Zemana – prvej hlavy Českej republiky priamo volenej občanmi. Zeman sa snažil prezentovať ako ľudový prezident, ako sám hovorieval dolných desiatich miliónov.

Ako jeden z mála prezidentov svoj sľub počas inaugurácie nečítal. Podobne ako svoje prejavy ho odriekal spamäti. „Sľubujem, že budem zachovávať jej (ČR) ústavu a zákony,“ uviedol vtedy čerstvý prezident Zeman.

Politológ Petr Just z Metropolitnej univerzity v Prahe povedal, že po 10 rokoch prezidentovania Václava Klausa sa od Zemana očakávalo väčšie prozápadné smerovanie krajiny, čomu nasvedčovala aj návšteva vtedajšieho predsedu Európskej komisie José Manuela Barossa. „On (Zeman) sa však začal sústreďovať na oveľa väčšie plány,“ dodal.

Pozrite si reportáž o odchádzajúcom prezidentovi Zemanovi, ktorú pripravila redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Centrom jeho záujmu sa stala Vyšehradská štvorka (V4), ktorú do poslednej chvíle podporoval. Obdivoval Donalda Trumpa, Vladimíra Putina i čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Toho prilákal dokonca na návštevu Česka. Z ohlásených obrích čínskych investícií však napokon vyšiel len zlomok.

„Pri Rusku vieme, že nakoniec urobil obrat, ale to bolo v situácii, keď mu už nič iného nezostávalo. Od tej doby sa stal Zeman zástancom sankcií proti Rusku a potrestania ruských vojnových zločinov na Ukrajine,“ vysvetlil Just.

Zeman bol prvým prezidentom voleným priamo občanmi. Silný mandát vnímal ako príležitosť na posilnenie vlastných prezidentských právomocí. „Najproblematickejšie Zemanove kroky sa týkali menovania a odvolávania vlády a jej členov. V niekoľkých prípadoch zdržoval alebo člena vlády neodvolal. To bolo niekedy až na hrane s ústavou,“ priblížil ústavný právnik Jan Wintr.

Zemanove prešľapy

Jeho dva mandáty poznačili aj prešľapy: potácanie sa pri korunovačných klenotoch, chybné prisúdenie autorstva článku Hitler je gentleman novinárovi Ferdinandovi Peruotkovi, za ktorý sa napriek roszudkom rodine nikdy neospravedlnil. Vyznačoval sa aj častou kritikou tajných služieb.

„Z odborného hľadiska bolo celých 10 rokov jedno veľké laboratórium, ako funguje politický systém, keď do neho vložíte jeden prvok, ktorý nie je úplne kompatibilný. Ak budem cynik, tak poviem, že sme sa utvrdili, že priama voľba prezidenta môže byť skôr na škodu než k úžitku,“ dodal Just.

Zeman a Čaputová
Prezident ČR Miloš Zemana s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou na návšteve Slovenska.Foto: ČTK/Luděk Peřina

Zeman otvoril tri české domy v zahraničí: v Bratislave, Jeruzaleme a Belehrade. Tesne po parlamentných voľbách v roku 2021 ho hospitalizovali v nemocnici. Závažnosť jeho stavu otvorila otázku prechodu právomocí na iných ústavných činiteľov.

Zeman sa však uzdravil a napriek sympatiám k expremiérovi Andrejovi Babišovi vymenoval za predsedu vlády Petra Fialu, ktorý dokázal zložiť väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet