Na hlavný obsah

Putin podpísal dekrét o jarných odvodoch do armády. Povolal 147-tisíc ľudí

Ide o mladých Rusov od 18 do 27 rokov.

Putin podpísal dekrét o jarných odvodoch do armády. Povolal 147-tisíc ľudí
Na snímke je ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o jarných odvodoch do armády. Do vojenskej služby má byť od 1. apríla do 15. júla povolaných 147-tisíc Rusov vo veku od 18 do 27 rokov. Na svojom webe v ruskom jazyku o tom vo štvrtok (30. 3.) informovala stanica BBC a spravodajský server RBK.

Vlani na jar prezident stanovil cieľ povolať na vojenskú službu 134 500 ľudí. Na jeseň išlo o 120-tisíc ľudí, píše web RBK. Podľa neho sa jesenný termín posunul z dôvodu čiastočnej mobilizácii o mesiac a začal sa v novembri. V Rusku sa branci k povinnej vojenskej službe trvajúcej 12 mesiacov povolávajú dvakrát ročne – v jarnom a jesennom termíne.

Štátna duma, čo je dolná komora ruského parlamentu, sa tento mesiac začala zaoberať návrhom zákona, ktorý má od najbližších rokov posunúť odvodový vek brankárov z 18 až 27 rokov na 21 až 30 rokov. Príslušný dokument predložil podľa listu Kommersant šéf parlamentného výboru pre obranu Andrej Kartapolov.

Ten podľa médií tiež ubezpečoval, že armáda branca nepošle na Ukrajinu, ktorú Rusko vlani vo februári vojensky napadlo, ani na Ruskom okupované ukrajinské územia. Branci nemôžu byť podľa ruských zákonov nasadení mimo Ruska. Agentúra Reuters ale už skôr uviedla, že Moskva od vlaňajšieho septembra považuje štyri ukrajinské oblasti – Luhanskú, Doneckú, Chersonskú a Záporožskú – za svoje. Už skôr sa ich pokúsila anektovať.

Ruské úrady popierajú plány na novú mobilizáciu do invázie na Ukrajine. Medzitým naberá na obrátkach kampaň na nábor dobrovoľníkov a zmluvných vojakov, píše BBC.

Britské ministerstvo obrany na twitteri na základe správ z ruských médií uviedlo, že ruské úrady sa zrejme pripravujú na veľkú náborovú kampaň. Jej cieľom je naverbovať ďalších 400-tisíc vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet