Na hlavný obsah

Putin sľúbil zvýšiť export plynu do Číny

Do krajiny chce dodať do roku 2030 najmenej 98 miliárd metrov kubických zemného plynu.

Putin sľúbil zvýšiť export plynu do Číny
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching prichádzajú na spoločné rozhovory 21. marca 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko plánuje zvýšiť export plynu do Číny. Do roku 2030 jej chce dodať najmenej 98 miliárd metrov kubických zemného plynu plus 100 miliónov ton skvapalneného plynu. Vyhlásil to v utorok (21. 3.) podľa tlačových agentúr ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Moskve druhým dňom rokoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Moskva sa už niekoľko rokov snaží o zvýšenie dodávok plynu do Číny. Jeho vývoz do západných krajín prudko klesol po vlaňajšej ruskej invázii na Ukrajinu. Západ v reakcii uvalil na Rusko sériu obchodných i diplomatických sankcií.

Rusko podľa Putina môže odpovedať na čínsky rastúci dopyt po energiách. Už teraz je podľa jeho slov pre Čínu strategickým dodávateľom ropy, zemného plynu, vrátane skvapalneného plynu, uhlia a elektriny.

Zlomok niekdajších dodávok do Európy

Ruský vývoz plynu do Číny je stále len zlomkom rekordných 177 miliárd metrov kubických, ktoré Rusko dodalo do Európy v rokoch 2018-2019, poznamenala agentúra Reuters. Od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine vlani vo februári sa objemy vývozu ruského plynu do Európy zmenšili a v roku 2022 predstavovali asi 62 miliárd metrov kubických, dodala.

„Celkový objem dodávok plynu (do Číny) do roku 2030 bude najmenej 98 miliárd metrov kubických plus 100 miliónov ton skvapalneného zemného plynu,“ povedal Putin.

Vlani dosiahli dodávky suroviny plynovodom Sila Sibíri z ruského Ďalekého východu do Číny maximum – 15,5 miliardy metrov kubických.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom uviedla, že v pondelok (20. 3.) dodala do Číny plynovodom Sila Sibíri rekordný objem plynu za deň, množstvo ale nespresnila.

Ruský prezident tiež tvrdil, že prakticky všetky parametre dohody o novom plynovode Sila Sibíri-2. ktorý povedie z Ruska cez Mongolsko do Číny, už dohodli. „Je to 50 miliárd metrov kubických plynu spoľahlivých a stabilných dodávok z Ruska,“ povedal v narážke na ročnú kapacitu tohto pripravovaného plynovodu.

Moskva túto myšlienku predložila už pred mnohými rokmi. Naliehavejšou sa stala, keď sa Rusko obrátilo na Čínu, aby nahradilo Európu ako svojho hlavného odberateľa plynu, poznamenal Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet