Na hlavný obsah

Putinova údajná priateľka vlastní luxusné nehnuteľnosti, jej nákladný život zrejme financuje prezident

Putin tak pravdepodobne robí pomocou tzv. offshorovej firmy.

Putinova údajná priateľka vlastní luxusné nehnuteľnosti, jej nákladný život zrejme financuje prezident
Na snímke Putinova údajná priateľka – bývalá gymnastka Alina Kabajevová. Foto: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Ruskí novinári z portálu Projekt tvrdia, že údajná priateľka Vladimíra Putina – gymnastka Alina Kabajevová – vlastní najmenej 20 luxusných nehnuteľností, na ktoré si nemohla zarobiť sama.

Zistili, že jej nákladný život zrejme financuje samotný ruský prezident. A to zrejme z takzvanej offshorovej firmy, na ktorej má ukryté stovky miliónov eur. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Na videu, ktoré zverejnil portál Projekt je vidieť jednu z nehnuteľností bývalej gymnastky a údajnej priateľky Vladimira Putina Aliny Kabajevy. Má 2 600 metrov štvorcových a ide o najväčší byt v Rusku, ako tvrdí realitná kancelária, ktorá ho vlani krátko predávala, kým sa majiteľka nerozhodla apartmán stiahnuť z ponuky.

Práve vďaka tomu sa novinárom z investigatívneho portálu Projekt podarilo zistiť, že športovkyňa mala v obľúbenom ruskom letovisku v Soči, súkromné kino, bazén, saunu, výhľad na more a k dispozícií miestnosti vykladané mramorom a zlatom.

Portál tiež zistil, že neďaleko rezidencie ruského prezidenta vo Valdaji, vznikol menší dom, kde bývalá gymnastka, jazdila rovnako ako Vladimir Putin po tajnej vlakovej trati.

Celková hodnota nehnuteľností je 120 miliónov dolárov

Michail Rubin, zástupca šéfredaktora portálu Projekt pre televíziu Dožď povedal, že sa im podarilo dokázať, že bývalá gymnastka je partnerkou Vladimira Putina a má s ním aj tri malé deti. “Okrem iného to vieme vďaka piatim ženám, ktoré Alinu Kabajevu neustále sprevádzajú a veľmi často si kupujú lístky na Valdaj. Toto potvrdili aj svedkovia a regionálni novinári,“ uviedol Rubin.

Väčšina z dvadsiatky nehnuteľností, ktoré podľa portálu Projekt Kabajevová vlastní, sú vedené na jej príbuzných alebo na podnikateľov blízkych Putinovi. Ich celkovú hodnotu odhadujú na zhruba 120 miliónov dolárov.

“Ak bežný človek nechce hovoriť o svojom osobnom živote, má na to plné právo. No ak to nechce robiť prezident, nemá na to nárok. Pretože ak nie je jasné s kým žiješ, zrejme skrývaš aj nejaké peniaze. A ak skrývaš nejaké peniaze, zrejme si ich ukradol. No a v prípade Vladimira Vladimiroviča je to očividné. Odkiaľ by mohla mať Alina Kabajeva také peniaze, aby si toto všetko kúpila,” upozorňuje Rubin.

Informácie sa zakladajú na overených dokumentoch. Ten portálu Projekt poskytol dobre informovaný zdroj z podnikateľského prostredia, ktorý je blízky ruskému prezidentovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál