Na hlavný obsah

Raketa Falcon 9 vezúca posádku k ISS úspešne odštartovala

Ide o šiestu výmenu posádky ISS.

Raketa Falcon 9 vezúca posádku k ISS úspešne odštartovala
Na snímke štart rakety SpaceX Falcon 9 s posádkovou kapsulou Endeavour. Foto: TASR/AP

Z amerického kozmodrómu vo štvrtok (2. 3.) odštartovala raketa Falcon 9, ktorá má k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) vyniesť štvorčlennú posádku v lodi Crew Dragon.

Raketa s dvoma Američanmi, Rusom a astronautom Spojených arabských emirátov, mala pôvodne odštartovať už v pondelok (27. 1.), spoločnosť SpaceX a americký Národný úrad pre vesmír a letectvo (NASA) ale štart z technických dôvodov odložili.

Posádku lode Crew Dragon tvoria Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, ktorí sú veliteľom a pilotom letu. Spolu s nimi sa k ISS majú podľa plánov na šesť mesiacov vydať astronaut zo Spojených arabských emirátov Sultán Nijadí a zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev.

Ide o šiestu výmenu posádky ISS, ktorú NASA podniká v spolupráci so spoločnosťou SpaceX. Štvorica má vystriedať astronautov NASA Nicole Mannovú a Josha Cassadu, Rusku Annu Kikinovú a Japoncov Koičiho Wakatu.

Tie sú na ISS od vlaňajšieho októbra, keď ich tam dopravila loď Crew Dragon. Spolu s nimi tam sú ďalší traja astronauti, ktorých na jeseň plánovaný návrat na Zem sa skomplikoval pre poškodenie lode Sojuz MS-22, ktorú zasiahol mikrometeorit. V nedeľu pre nich k ISS dorazila loď Sojuz MS-23.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet