Na hlavný obsah

Regionálne nemocnice súperia o lekárov aj sestry. Posily lákajú aj v Starej Ľubovni

Nemocnica pokračuje v obnove oddelení.

Regionálne nemocnice súperia o lekárov aj sestry. Posily lákajú aj v Starej Ľubovni
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Regionálne nemocnice obnovujú priestory nielen pre pacientov, ale aj preto, aby lepším vybavením prilákali personál. Súperia o lekárov a sestry. Aj v nemocnici v Starej Ľubovni komplexne obnovili v poradí šieste oddelenie – oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny.

„Ak zachraňovať životy, tak kde inde ako tu.“ To sú slová primára Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny Ľubovnianskej nemocnice Jaroslava Fedorka. No a pomôcť má oddelenie, ktoré zrekonštruovali za 1,3 milióna eur.

„Rekonštrukcia, ktorá naozaj zodpovedá dnešnej dobe,“ dodáva Fedorka. Nemocnicu v Starej Ľubovni navštívila aj redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.

Nemocnica žiari novotou, ale je takpovediac „ od ruky“ – v pohraničí na severe Slovenska. Podobne ako ostatné zdravotnícke zariadenia aj tu bojujú s nedostatkom personálu. Na pracovnom portáli hľadajú 18 lekárov.

„Tu sú dobré, kvalitné pracovné podmienky a dobré platové podmienky. Preto je tu iba 18 voľných pracovných miest,“ hovorí Milan Majerský (KDH), predseda Prešovského samosprávneho kraja.

„Zdá sa , že v poslednom čase skôr začína byť problém medzi zdravotnými sestrami, aj tu sme na hrane. Ale budeme hľadať ďalej. Ak ma nezatvoria kvôli novému zákonu, ktorý sa chystá, že riaditeľ je zodpovedný za to, ak chýbajú zamestnanci. Snáď sa to podarí,“ skonštatoval riaditeľ nemocnice Peter Bizovský.

Lekári zo zahraničia

Lovia v domácich aj zahraničných vodách. Dvaja z ôsmich lekárov na áre sú cudzinci. „S ukrajinskými lekármi máme veľmi dobré skúsenosti. Šikovní, zruční, plne sa na nich dá spoľahnúť,“ zhrnul Fedorko.

Andrij Meľnik pracuje na Slovensku ako lekár sedem rokov. Na Ukrajinu by sa už nikdy nevrátil.

„ Najzásadnejší rozdiel je ten, že tu na Slovensku riešim len medicínske otázky a riešim pacienta, nič viac. Na Ukrajine som musel zháňať CT vyšetrenie, kde to spraviť, kde pacient zoženie lieky a úroveň korupcie je tam trošku iná,“ vysvetľuje rozdiely Meľnik.

V Starej Ľubovni sa tento mladý lekár s manželkou, tiež lekárkou, plánuje usadiť natrvalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny