Na hlavný obsah

Rezort kultúry chce pre RTVS aspoň 180 miliónov eur ročne

Presadiť by chcel však ešte vyššiu sumu.

budova RTVS
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Ministerstvo kultúry navrhlo spôsob financovania RTVS. Verejnoprávna inštitúcia by mala mať od budúceho roka garantovaný podiel z hrubého domáceho produktu (HDP) vo výške najmenej 180 miliónov eur. Toľko požaduje na chod a rozvoj RTVS aj generálny riaditeľ Ľuboš Machaj.

RTVS by to podľa dočasne poverenej ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO) zabezpečilo kvalitné a nezávislé plnenie služby verejnosti. Návrh je zatiaľ v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Machaj priblížil, že v súčasnosti dostáva verejnoprávne médium okolo 135 miliónov eur. Na zabezpečenie technologického, personálneho aj programového rozvoja súčasný rozpočet podľa vedenia však nestačí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo kultúry navrhlo, aby sa financovanie RTVS riešilo formou percentuálneho podielu z HDP. Podľa návrhu rezortu by to malo byť minimálne 0,17 % HDP každý rok. „Aj to minimum, by už bola čiastka, s ktorou by RTVS dokázala fungovať a napĺňať svoje verejnoprávne poslanie,“ uviedla Milanová.

Ministerstvo chce však presadiť, aby to nebolo 0,17 % HDP, ale 0,19 %, čo by predstavovalo 200 miliónov eur. Takýto rozpočet by ministerka kultúry považovala za optimálny. „Samozrejme, bude to pripomienkovať aj rezort financií. Rokovania už prebiehali aj predtým podaním, ale počkajme si na finálnu verziu,“ povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO).

Návrh rezortu kultúry podporuje aj strana SaS, ktorá zrušenie koncesionárskych poplatkov navrhla a v parlamente napokon aj presadila. Podľa Hegera by malo byť financovanie RTVS na ďalšie roky definitívne uzavreté a schválené na júnovej schôdzi parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika