Na hlavný obsah

Richard Reday, ktorého zadržali spolu s košickým županom Trnkom, zostáva vo väzbe

Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť.

Richard Reday, ktorého zadržali spolu s košickým županom Trnkom, zostáva vo väzbe
Na snímke budova Najvyššieho súdu (NS) SR na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR zamietol sťažnosť Richarda Redaya, ktorého polícia zatkla spolu s predsedom Košického kraja Rastislavom Trnkom v rámci akcie Valentín. Zostáva stíhaný vo väzbe. Informovala o tom hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

„Senát Najvyššieho súdu sa stotožnil s napadnutým uznesením s tým, že kolúzny dôvod väzby u obvineného posúdil ako dokonané kolúzne konanie, a v tom zmysle rozhodol, že u obvineného Ing. Richarda R. je daný dôvod kolúznej väzby,“ priblížila Važanová s tým, že súd dôvod na jeho preventívnu väzbu nezistil.

Richard Reday je obvinený z machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Trnku, Redaya a ďalších päť osôb zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín, keď zasahovala v piatok (17. 2.) na východnom Slovensku.

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči piatim osobám – Trnkovi, Redayovi, Martinovi S., Jánovi S. a Antonovi T. Všetkých piatich obvinili z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe.

Podľa informácií RTVS počas pandémie Úrad KSK nakúpil približne 200 bezkontaktných teplomerov. Stáť mali zhruba 700 eur bez DPH, čo bolo dvojnásobne viac než napríklad v Banskobystrickom alebo Nitrianskom samosprávnom kraji.

Trnka vtedy vysokú cenu obhajoval vyššou kvalitou teplomerov. V čom mala byť ich kvalita vyššia však nikdy nespresnil. Úrad pre verejné obstarávanie vlani povedal, že kraj porušil zákon, lebo zákazku dal firme, ktorá zrejme nespĺňala potrebné požiadavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko