Na hlavný obsah

Robert Mistrík za Demokratov kandidovať nebude. Špekulovalo sa, že bude jedným z lídrov ich kandidátky

Spoluprácu s Hegerom úplne vylúčil.

Robert Mistrík za Demokratov kandidovať nebude. Špekulovalo sa, že bude jedným z lídrov ich kandidátky
Robert Mistrík. Foto: TASR

Robert Mistrík úplne vylúčil spoluprácu s Eduardom Hegerom a jeho novou stranou Demokrati. Potvrdil to pre denník SME. V polovici februára to pritom ešte vyzeralo tak, že bývalý kandidát na prezidenta bude na čele kandidátky Hegerovej strany. Tvrdí, že s nimi už ani nerokuje.

S Mistríkom rátalo viac ľudí, ktorí stáli pri zostavovaní stredopravej strany dočasného premiéra.

Mistrík spočiatku hovoril o hľadaní spoločnej cesty, „ako spoločne poraziť Roberta Fica a jeho garnitúru“. Teraz Hegera spolu s dočasnou vládou kritizuje. Nevidí dôvod prečo sa držia vládnych postov „zubami-nechtami“ aj napriek tomu, že nemajú podporu verejnosti.

„Skutoční demokrati svoje vízie od prvého do posledného dňa vo svojich funkciách naplno realizujú, plnou parou modernizujú krajinu, obrodzujú nefunkčný štát, reformujú desiatky oblastí, jednoducho majú ťah na bránku. Zatiaľ vidíme len trápenie,“ tvrdí ex-kandidát na predzidenta.

Prezidentské ambície nevylúčil

Meno Mistríka sa aj napriek jeho ambíciám v parlamentných voľbách spomína aj v spojitosti s budúcoročnými prezidentskými voľbami. To, či sa bude o post prezidenta opäť uchádzať, nevylúčil. Pre denník SME povedal, že chce počkať na výsledok toho, ako súčasná hlava štátu zvládne súčasnú politickú krízu.

Aj napriek tomu, že sa v prezidentských voľbách v roku 2019 vzdal v prospech prezidentky Zuzany Čaputovej, v poslednej dobe sa zviditeľnil jej kritikou. Domnieva sa, že svoju pozíciu nezvláda.

Okrem toho, že podľa neho prezidentka poverila Hegerov kabinet bez dôvery parlamentu, kritizoval aj vyžiadanie si interpretačnej doložky k obrannej zmluve s USA či vymenovanie Petra Plavčana za rektora Vysokej školy Danubius. SME pripomína, že prezidentka nemala zákonnú možnosť ho do pozície nevymenovať.

Práve v názore na prezidentku sa rozchádzajú názory Mistríka a Demokratov. Dočasný premiér sa totiž chystá prezidentku podporiť, ak by sa rozhodla opäť kandidovať.

S niekým rokuje, avšak nie s Dzurindom

Mistrík nerokuje ani s Mikulášom Dzurindom. Ten aktuálne zbiera podpisy pre vznik novej strany.

To, že rokuje s inými ľuďmi, nevylúčil. Nespresnil však s kým a dodal, že tomu „nedáva veľkú nádej.“ Dlhodobo hovorí o spájaní demokratických síl a myslí si, že by liberáli a konzervatívci mali spolupracovať.

„Odmietam ísť do nezmyselného boja s podobne, ak nie s rovnako hodnotovo nastavenými stranami. Naše demokratické strany sa rozhodli vyskúšať volebný darwinizmus a jeho pravdepodobným výsledkom bude návrat fica a jeho kumpánov,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko