Na hlavný obsah

Rodičia, ktorým pre nedostatok miesta nevezmú dieťa do škôlky, by mohli dostávať kompenzáciu

Navrhujú to poslanci Hlasu-SD.

Rodičia, ktorým pre nedostatok miesta nevezmú dieťa do škôlky, by mohli dostávať kompenzáciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rodičia, ktorým sa nepodarí umiestniť dieťa od troch do piatich rokov do materskej školy z kapacitných dôvodov, by mohli dostávať kompenzáciu. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní z dielne poslancov okolo strany Hlas-SD. Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok (21. 3.) návrh do druhého čítania.

Návrh má motivovať štát na budovanie siete materských škôl. Ale aj podporovať rodinu a pozitívne vplývať na výzvy spojené s demografickým vývojom na Slovensku. „Kompenzáciu nákladov spojených s neúspešnosťou pri umiestnení detí do verejnej materskej školy budú podľa predkladaného návrhu realizovať vo forme rodičovského príspevku,“ uviedli navrhovatelia.

Zákonný zástupca dieťaťa by mal preukázať, že sa neúspešne pokúšal umiestniť dieťa do verejnej materskej školy. Nárok na kompenzáciu nákladov by mal byť časovo obmedzený. Zaniknúť by mal po uplynutí toho školského roka, v ktorom malo dieťa nastúpiť do škôlky.

„Toto časové obmedzenie má slúžiť na to, aby motivovalo zákonných zástupcov aktívne vyhľadávať pre dieťa miesto v materskej škole,“ vysvetlili poslanci.

Nárok má taktiež zaniknúť aj v prípade, že sa podarí dieťa do materskej školy umiestniť priebežne počas školského roka. Zákonným zástupcom by mali rodičovský príspevok vyplácať najviac desať mesiacov.

Kompenzácia by nemala zaniknúť po tom, ako sa dieťa podarí úspešne umiestniť do súkromnej materskej školy. „Pri súčasnom nastavení cien školného za súkromné materské školy bude priznaný rodičovský príspevok vo väčšine prípadov predstavovať iba čiastočnú kompenzáciu,“ skonštatovali navrhovatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko