Na hlavný obsah

Rodina aj verejnosť sa naposledy lúčila s Jurajom Jakubiskom

Smútočný obrad sa konal v katedrále Svätého Víta v Prahe.

Rodina aj verejnosť sa naposledy lúčila s Jurajom Jakubiskom
Na snímke Juraj Jakubisko. Foto: RTVS

Rodina aj verejnosť sa naposledy lúčila s jedným z najvýznamnejších slovenských režisérov, Jurajom Jakubiskom. Smútočný obrad sa konal v katedrále Svätého Víta v Prahe. Jakubisko zomrel 24.tého februára vo veku 84 rokov po dlhej a ťažkej chorobe.

Rozlúčka s Felinim východu, ako velikána slovenského filmu Juraja Jakubiska často označovali, bola plná symbolov. Kamera z kvetín od jeho detí, obľúbený klobúk, kroje z Kojšova. Nechýbala ústredná pieseň z filmu Báthory v podaní slovenskej speváčky Katky Knechtovej .

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Katarína Vítková:

Omšu v katedrále sv. Víta celebroval kardinál Dominik Duka. O príhovor rodina požiadala blízkeho priateľa a českého exprezidenta Václava Klausa.

Vzdať posledný hold režisérovi, ktorého tvorba počas normalizácie skončila zamknutá v trezore a on sa stal načas dokumentaristom, prišli aj žiaci a kolegovia z kultúrnej obce.

“Budem si ho pamätať ako úžasného človeka. Fantastického filmára, majtra imaginácie, ktorý v českéj kotline znesie zrovnanie snáď len s Františkom Vláčilom,“ uviedol Jiří Strach, český režisér.

“Pre mňa rovnako, ako aj Jiří Menzl a Věra Chtyilová, patrili k tým ľuďom, vďaka ktorým som vôbec chcel robiť film, pretože ukazovali, že je možné v Československu spraviť film, ktorý má svetové parametre. Myslím že to bol jeden z najväčších slovenských umelcov 20. storočia,“ dodal Jan Hřebejk, český režisér.

Práve pieseň z Perinbaby sa niesla katedrálou, ako tá ktorá ho vyprevádzala. Posledný potlesk pre Juraja Jakubiska zaznel od jeho fanúšikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet