Na hlavný obsah

Rozruch okolo výberu riaditeľa Slovenského národného divadla pokračuje

Ministerka kultúry má na rozhodnutie ešte tri týždne.

Nová budova SND v Bratislave.
Nová budova SND v Bratislave.Foto: RTVS

Časť zamestnancov Slovenského národného divadla (SND) sa vo štvrtok (23. 3.) na parlamentnom výbore pre kultúru a médiá ohradila proti spochybneniu verejného vypočutia kandidátov na post generálneho riaditeľa SND. Proces kritizovali niektorí bývalí aj súčasní sólisti Opery SND. Zverejnili právnu analýzu o zákonnosti postupu rezortu kultúry.

Zo stanoviska, ktoré si dali vypracovať niektorí bývalí aj súčasní sólisti Opery vyplýva, že ministerka kultúry môže vymenovať generálneho riaditeľa SND buď na základe výberového konania, alebo výberom uskutočneným priamym oslovením.

Šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽANO) sa však rozhodla pre verejné vypočutie kandidátov na generálneho riaditeľa SND. To má len odporúčací charakter.

„Ak súdy ustanovia, že takýto postup bol nezákonný, teda samotný výber bol nezákonný, tak jednoducho bude spochybnené všetko, čo budúci generálny riaditeľ urobí,“ povedala poslankyňa Ľubica Laššáková, členka kultúrneho výboru.

Pokračujúcim rozporom vo výbere nového riaditeľa SND sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

,,Tento materiál ministerstvo kultúry eviduje. Keď sa s ním oboznámime, zaujmeme stanovisko,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Vicianová.

O post riaditeľa SND sa uchádzali štyria kandidáti. Zúčastnili sa na verejnom vypočutí pred odbornou komisiou. Tá jednohlasne odporučila Mateja Drličku.

Niektorí bývalí aj súčasní sólisti Opery upozorňujú na nesúlad medzi požiadavkami rezortu na osobné predpoklady a prešľapmi Mateja Drličku. Vytúžená stabilita našej prvej scény je tak v nedohľadne.

Parlamentný výbor pre kultúru a média dostáva list za listom. Najprv umelci a zamestnanci divadla, ktorí stoja za Drličkom, potom ich oponenti. Výbor by sa mal situáciou v SND opäť zaoberať na budúci týždeň. Šéfka rezortu kultúry má na zverejnenie svojho definitívneho rozhodnutia ešte tri týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko