Na hlavný obsah

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina tvrdí, že ovládla časť Bachmutu

O mesto sa bojuje už niekoľko mesiacov.

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina tvrdí, že ovládla časť Bachmutu
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina tvrdí, že má plne pod kontrolou východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. Podľa agentúry Reuters to v stredu (8. 3.) uviedol zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin.

Niektoré jeho výroky o úspechoch vagnerovcov sa ale v minulosti ukázali ako nepravdivé. O plné ovládnutie ukrajinského mesta sa žoldnieri spolu s jednotkami ruskej armády snažia za cenu vysokých strát už niekoľko mesiacov.

„Jednotky súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny prevzali kontrolu nad východnou časťou Bachmutu. Všetko na východ od rieky Bachmutka je plne pod kontrolou vagnerovcov,“ uviedol Prigožin v hlasovej nahrávke na sieti Telegram. Jeho tvrdenie nebolo podľa agentúry Reuters možné overiť z nezávislých zdrojov.

Taktiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) ale na základe analýzy svojich zdrojov dospel k záveru, že „po kontrolovanom ukrajinskom stiahnutí“ ruské sily pravdepodobne obsadili východnú časť Bachmutu za riekou Bachmutka.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej operačnej správe uvádza, že ruské invázne sily „napriek značným stratám“ naďalej útočia na Bachmut. A tvrdí, že Rusi pokračujú okrem iného práve pri tomto meste v neúspešnej ofenzíve.

„Neúspešné útočné akcie viedli aj pri obciach Berchivka, Dubovo-Vasylivka, Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Kliščijivka,“ tvrdí velenie ukrajinských síl s odvolaním sa na obce severne, južne a západne od Bachmutu.

Rusi podľa neho len pri Orichove-Vasylivke podnikli za posledný deň viac ako 30 neúspešných útokov. Celkovo ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili vyše 100 nepriateľských útokov, píše ukrajinský generálny štáb. Okrem iného oznamuje, že invázne vojsko naďalej zameriava svoje hlavné úsilie na útočné akcie v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske.

Neúspešná zimná ofenzíva

Dobytie Bachmutu – mesta s predvojnovou populáciou 70 000 ľudí – by pre Rusko bolo prvým významným víťazstvom za viac ako pol roka a otvoriť by mu mohlo cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny ale ruské sily nebudú v prípade obsadenia Bachmutu schopné bezprostredne pokračovať hlbšie na území Ukrajiny. Rusko v tejto časti frontu využíva predovšetkým jednotky na boj zblízka, ktoré zrejme neovládajú manévrový spôsob boja, a nemá tam dostatok mechanizovaných síl, píše ISW.

Okrem toho z Bachmutu vychádzajú na západ dve cesty v rôznych smeroch – do Kosťantinivky a do Slovjansku a Kramatorsku. Ofenzívy v oboch smeroch sa nebudú vzájomne podporovať. Ruské velenie si bude musieť vybrať jednu, aby malo nejakú šancu na úspech. Ukrajinské sily navyše pozdĺž oboch ciest vybudovali silné opevnenia, uvádza ISW.

Rusko síce v posledných týždňoch dosiahlo úspechy v okolí Bachmutu, ale inak bola jeho zimná ofenzíva neúspešná. Pri veľkých útokoch ďalej na sever a juh nepriniesla žiadne významné zisky, poznamenal Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet