Na hlavný obsah

OSN: Rusko sa na Ukrajine dopustilo viacerých vojnových zločinov

Komisia na Ukrajinu vycestovala osemkrát a navštívila 56 miest a obcí.

OSN: Rusko sa na Ukrajine dopustilo viacerých vojnových zločinov
Pohľad na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruské sily na Ukrajine sa dopustili viacerých vojnových zločinov vrátane vrážd, útokov na civilistov, nezákonného väznenia, znásilňovania či deportácií detí.

Podľa agentúry DPA to uvádza vo štvrtok (16. 3.) zverejnená správa Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC). Tá tiež konštatuje, že mučenie používané ruskými vojakmi, ako aj vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, by mohli predstavovať zločiny proti ľudskosti.

Správa v niektorých prípadoch kritizuje tiež ukrajinské ozbrojené sily. Spomína dva prípady mučenia ruských zajatcov, ktoré podľa nej spĺňajú definíciu vojnových zločinov.

„Mnoho prípadov úmyselného zabitia, nezákonného väznenia, znásilnenia a činov sexuálneho násilia bolo spáchaných pri domových prehliadkach, ktorých cieľom bolo nájsť stúpencov ukrajinských ozbrojených síl alebo zbrane,“ uvádza sa v správe.

Ruské sily podľa nej zadržiavali svojvoľne zatknuté osoby v často preplnených celách, kde panovali otrasné podmienky. „V jednom prípade zomrelo v dôsledku neľudských podmienok v pivnici školy desať starších ľudí, zatiaľ čo ostatní zadržaní, vrátane detí, museli zostať v rovnakej miestnosti s telami zosnulých,“ tvrdí správa.

Uvádza tiež, že v niektorých prípadoch museli znásilňovanie prihliadať rodinní príslušníci, a to tiež vrátane detí.

Komisia UNHRC poverená vypracovaním správy uviedla, že jej členovia vycestovali na Ukrajinu osemkrát a navštívili 56 miest a obcí. Okrem iného obhliadali hroby a miesta určené na zadržiavanie a mučenie ľudí a tiež analyzovali fotografie spolu so satelitnými snímkami.

Vypočuli 600 obetí. Podľa údajov OSN od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zabili viac ako 8 000 civilistov. Viac ako 13 000 ich zranili. Tieto údaje však odrážajú zrejme iba zlomok skutočného počtu, uviedla Komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet