Na hlavný obsah

Ruského otca odsúdeného v súvislosti s protivojnovou kresbou dcéry údajne zadržali v Minsku

Bol na úteku z domáceho väzenia.

Ruského otca odsúdeného v súvislosti s protivojnovou kresbou dcéry údajne zadržali v Minsku
Alexej Moskalev sedí v súdnej sieni v Jefremove. Foto: ČTK/AP/Uncredited

Ruský otec, ktorého súd tento týždeň poslal na dva roky do väzenia v súvislosti s protivojnovou kresbou jeho dcéry, bol zadržaný v Minsku. Informovalo niekoľko ruských spravodajských agentúr pôsobiacich v exile vrátane agentúry Sota. Alexej Moskalev utiekol z domáceho väzenia krátko pred vynesením rozsudku.

Agentúre Reuters to potvrdil Dmitrij Zachvatov, právnik a obhajca ľudských práv, ktorý bol v kontakte s odsúdeným po jeho úteku.

Podľa ruských spravodajských kanálov Moskaleva zadržali pravdepodobne preto, že si v byte, kde sa skrýval pred prenasledovaním, zapol mobilný telefón.

Slobodný otec z mesta Jefremov sa pôvodne dostal do problémov so zákonom po tom, ako jeho dospievajúca dcéra Máša nakreslila vlani na jar v škole obrázok proti ruskej invázii na Ukrajine.

Vyšetrovatelia ho neskôr obvinili za protivojnové komentáre na sociálnych sieťach. Úrady mu nariadili zostať v domácom väzení, kým sa prípad nevyrieši. Súd ho v utorok (28. 3.) poslal za mreže za diskreditáciu ruskej armády, čo je trestný čin, za ktorý sa v Rusku zvyčajne trestajú ľudia, ktorí prejavujú nesúhlas s vojnou na Ukrajine.

Máša skončila v detskom domove a komisia pre záležitosti maloletých žiada súd, aby jej otca zbavil rodičovských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet