Na hlavný obsah

Rusko dohodu o vývoze ukrajinského obilia predlžuje o 60 dní, povedala Zacharovová

O 120 dní ju predĺžili už v novembri.

Rusko dohodu o vývoze ukrajinského obilia predlžuje o 60 dní, povedala Zacharovová
Na archívnej snímke z 3. augusta 2022 nákladné plavidlo Razoni prevážajúce obilie. Foto: TASR/AP

Rusko dohodu o vývoze ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov cez Čierne more predlžuje o 60 dní, povedala to vo štvrtok (16. 3.) hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Dohoda podpísaná vlani v júli bola o 120 dní predĺžená už v novembri a jej platnosť vyprší v sobotu.

„Dohoda bola predĺžená o 60 dní,“ povedala Zacharovová. Podľa agentúry DPA hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric však povedal, že rokovania pokračujú, žiadne ďalšie podrobnosti k tomu ale neuviedol.

Podľa textu dohovoru sa jej platnosť predlžuje o ďalších 120 dní, pokiaľ proti tomu žiadna zo strán nevznesie námietky. DPA upozorňuje, že jeho zmenu, teda skrátenú dĺžku platnosti, by museli odsúhlasiť všetky strany.

Dohoda uzavretá vlani v lete umožnila obnovenie vývozu obilia a ďalších poľnohospodárskych plodín z ukrajinských prístavov na pobreží Čierneho mora. Tie zablokovalo Rusko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Na jej dojednaní sa podieľalo Turecko a OSN.

Moskva sa snaží presadiť, aby zmluva platila len ďalších 60 dní a aby boli splnené aj jej ďalšie požiadavky. Hoci sa na ruský poľnohospodársky export výslovne nevzťahujú sankcie, ktoré Západ na Rusko uvalil kvôli jeho invázii na Ukrajinu, Moskva tvrdí, že obmedzenia jej finančníctva, poisťovníctva a logistiky sú prekážkou, aby mohla produkty vyvážať.

Rusko tiež chce, aby mohlo znovu používať potrubie na čpavok, ktoré vedie cez územie Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet