Na hlavný obsah

Rusko v noci opäť masívne zaútočilo. Záporožská elektráreň je bez prúdu

Po celej krajine sa rozozneli sirény.

Rusko v noci opäť masívne zaútočilo. Záporožská elektráreň je bez prúdu
Ilustračná snímka - tri ruské rakety odpálené proti Ukrajine z ruského regiónu Belgorod sú vidieť za úsvitu v Charkove na Ukrajine. Foto: ČTK/A /Vadim Belikov

Ukrajinské mestá a energetická infraštruktúra sa v noci na štvrtok (9. 3.) stali terčom novej vlny ruských vzdušných útokov, prvej po zhruba troch týždňoch. Sirény sa rozozneli naprieč celou Ukrajinou, v mnohých mestách vrátane Kyjeva sa ozývali výbuchy,

Údery si vyžiadali najmenej deväť obetí. V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny ruské rakety zasiahli rezidenčnú oblasť, zahynulo tam najmenej päť ľudí. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov je bez prúdu a vody, ostreľovanie prerušilo tiež vonkajšie napájanie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nočný útok označil za teror proti ukrajinskému civilnému obyvateľstvu.

„Nepriateľ vypálil 81 striel, aby sa znovu pokúsil Ukrajincov zastrašiť svojou žalostnou taktikou. Jediné, na čo sa okupanti zmôžu, je terorizácia civilistov,“ napísal Zelenskyj na telegrame. Vyjadril zároveň sústrasť rodinám zosnulých.

Raketa zasiahla rezidenčnú štvrť

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podľa náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného podarilo zničiť 34 ruských riadených striel a štyri drony. Ruská armáda podľa Zalužného na Ukrajinu zaútočila zo vzduchu okrem iného riadenými strelami Ch-101 a Ch-555 a z mora na ňu vyslala šesť hypersonických balistických rakiet Kalibr. 

K nočným útokom použila tiež rakety S-300, pôvodne určené na protivzdušnú obranu, a osem dronov iránskej výroby Šáhed, vymenoval Zalužnyj na sociálnej sieti Telegram.

Vo Ľvovskej oblasti zahynulo päť ľudí, keď jedna z rakiet zasiahla rezidenčnú štvrť, uviedol na svojom telegrame šéf správy Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj. Pôvodne informoval o štyroch mŕtvych v Ľvove. Tri budovy podľa neho zničil požiar  a trosky zničených domov na mieste prehľadávajú záchranári.

V Chersone na juhu krajiny zomreli traja ľudia, keď ruská armáda v meste zasiahla zastávku hromadnej dopravy, oznámil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Jeden život si vyžiadali tiež útoky na energetickú infraštruktúru v Dnepropetrovskej oblasti, uviedol jej gubernátor Serhij Lysak.

Zásahy energetickej infraštruktúry i miest ohlásili miestni zástupcovia tiež v Odeskej oblasti, Charkove i Kyjeve. „Nepriateľ vykonal asi 15 úderov na mesto a oblasť. Zasiahli súkromný obytný dom. Informácie o obetiach a rozsahu škôd sa spresňujú, „napísal na telegrame charkovský gubernátor Oleh Synehubov. Charkov je bez prúdu a vody, uviedol podľa portálu Ukrajinska pravda starosta mesta Ihor Terechov.

Taktiež v Odeskej oblasti rakety poškodili obytné budovy a zasiahli energetickú infraštruktúru, oznámil na telegrame Maksym Marčenko. „Našťastie nie sú žiadne obete,“ dodal Marčenko.

Jadrová elektráreň bez prúdu

Niekoľko silných výbuchov otriaslo tiež Kyjevom. Starosta metropoly Vitalij Kličko na telegrame krátko uviedol, že jedna z explózií sa ozvala v Holosijivskej štvrti na juhozápade Kyjeva. Ďalší výbuch z metropoly podľa BBC zaznel krátko po 6.00 h SEČ. Kličko potom oznámil, že zásah postihol Svjatošynskú štvrť na západnom okraji mesta, kde hospitalizovali dvoch ľudí. Bez vykurovania sa podľa Klička po nočných útokoch ocitlo 40 percent odberateľov v meste.

Explózie hlásili aj obyvatelia ďalších miest vrátane Žytomyru, kde je po nálete dronov väčšina obyvateľov bez prúdu a vody, Mykolajivu alebo Černihivu. Krátko pred siedmou ráno miestneho času (6:00 SEČ) začali úrady v západných oblastiach Ukrajiny odvolávať protiletecký poplach, napísala agentúra Unian.

Počas ruského ostreľovania tiež poškodili posledné vedenie, ktoré napájalo Záporožskú jadrovú elektráreň. „Zariadenia teraz napájajú dieselové generátory. Rusi stavajú svet na pokraj jadrovej katastrofy,“ citovala vo štvrtok spoločnosť Enerhoatom ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka.

Odpojenie elektrárne od prúdu neskôr potvrdila aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, ktorá ho označila za zásadné ohrozenie jadrovej bezpečnosti. Rusko sa Záporožskej jadrovej elektrárne zmocnilo začiatkom vlaňajšieho marca.

Najnovším ruským útokom sa venoval aj redaktor RTVS Michal Cimerman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet