Na hlavný obsah

SaS pôjde do volieb samostatne. Novú Hegerovu stranu označili za možného partnera

Na ich kandidátke budú aj poslanci OKS.

SaS pôjde do volieb samostatne. Novú Hegerovu stranu označili za možného partnera
Na snímke je zľava Richard Sulík a Branislav Gröhling. Foto: Facebook/Sloboda a Solidarita

SaS pôjde do predčasných parlamentných volieb samostatne. Uviedol to jej líder Richard Sulík s tým, že ich strana je jasná, čitateľná a s dlhoročnými skúsenosťami. Novoohlásenú stranu Demokrati označil za možného partnera.

„Ponúkame stabilitu a skúsenosti, bez korupcie a chaosu. Som presvedčený, že toto osloví dostatočne veľa ľudí,“ uviedol Sulík. Príliš intenzívne spájanie podľa neho nesie so sebou riziko, že sa pospájajú ľudia, ktorí nevedia spolu fungovať.

Jednotnosť v SaS je, ako tvrdí, dôležitá, ak chcú fungovať po voľbách v parlamente či vo vláde. Sulík priblížil, že na kandidátke SaS budú aj poslanci zo strany OKS s tým, že ide o dlhoročnú spoluprácu.

Uviedol, že ak bude strana Demokrati, ktorej je lídrom dočasne poverený premiér Eduard Heger, po voľbách súčasťou parlamentu, tak pre SaS je jedna z partnerov.

Zároveň podotkol, že ak by Heger opustil OĽANO a jeho nová strana by vznikla ešte pred pol rokom, tak by mohol mať funkčnú vládu. „So štyrmi výkonnými ministrami za SaS,“ doplnil s tým, že to pripisuje k nerozhodnosti.

Ak sa podľa neho politická situácia v krajine stane neúnosnou, prezidentka Zuzana Čaputová môže vymenovať úradnícku vládu. „Ja nemám obavu, že by tu teraz mohla nastať nejaká nekontrolovateľná situácia,“ doplnil. Priblížil, že septembrový termín predčasných volieb sa uzavrel a padla tam dohoda.

KDH dôvod na spájanie nevidí

Mimoparlamentné KDH považuje nový politický projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera Demokrati za OĽANO 2. Nevidí dôvod sa do subjektu zapájať.

„Eduard Heger pred časom dostal od KDH ponuku miesta na našej kandidátke, lebo sme si mysleli, že patrí do nášho konzervatívneho hodnotového sveta. Ukázalo sa, že nie. Poučení z minulosti konštatujeme, že mačkopsy nefungujú. Potvrdilo to OĽANO a nevidíme dôvod zapájať sa do OĽANO 2,“ skonštatoval v stanovisku KDH jeho predseda Milan Majerský.

„Po dvoch vládach Smeru a jednej vláde OĽANO si ľudia zaslúžia, aby sa mali lepšie. Hegerov projekt je podľa Majerského hodnotovo vzdialený od ich konzervatívneho videnia sveta. Otázky o ďalšom spoločnom predvolebnom postupe sú teda bezpredmetné,“ uviedol.

Heger na utorkovej (7. 3.) tlačovej konferencii povedal, že naďalej prebiehajú rokovania s inými subjektami vrátane KDH. Hnutie ide do volieb samostatne, Hegerovi ponúkalo druhé miesto na kandidátke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko