Na hlavný obsah

Scholz: Ak by sa Ukrajina prestala brániť, bol by to jej koniec

Nemecký kancelár to prehlásil v Spolkovom sneme.

Scholz: Ak by sa Ukrajina prestala brániť, bol by to jej koniec
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtkovom (2. 3.) prejave v Spolkovom sneme odmietol v konflikte na Ukrajine mier nadiktovaný Ruskom. Zdôraznil, že ak by sa Ukrajina prestala brániť, znamenalo by to jej koniec.

Pomoc Kyjevu tak podľa kancelára nie je len morálnou povinnosťou, ale tiež súčasťou bezpečnostného usporiadania Európy. Šéf nemeckej vlády tiež vyzval Čínu, aby nevyzbrojovala Rusko a aby využila svoj vplyv v Moskve na nátlak na odchod ruských vojakov z Ukrajiny.

„Láska k mieru neznamená podrobenie sa väčšiemu susedovi,“ povedal Scholz v reakcii na niektoré názory, podľa ktorých by Nemecko malo prestať dodávať zbrane ukrajinskej armáde. „Ak by sa Ukrajina prestala brániť, bol by to jej koniec,“ uviedol s tým, že Ukrajinci bojujú za svoju slobodu aj za ďalšiu existenciu.

Kancelár poznamenal, že všetci teraz vedia, ako vyzerá život pod ruskou okupáciou. Vypovedajú o tom totiž mestá ako Buča či Mariupol. Preto podľa neho sami Ukrajinci musia rozhodnúť, ako bude mierová dohoda vyzerať, prípadný ruský diktát mierových podmienok označil za neprijateľný.

Nemecko preto bude podľa Scholze Ukrajinu podporovať, kým to bude potrebné. Svoju pomoc bude Berlín naďalej úzko koordinovať so spojencami, predovšetkým s USA, aby sa NATO nestalo bojujúcou stranou.

V prejave sa Scholz obrátil aj na Čínu, ktorá udržiava úzke väzby na Rusko a ktorá sa doteraz zdráha ruskú inváziu odsúdiť. „Môj odkaz Pekingu je jasný. Využite svoj vplyv na Moskvu, nech sa stiahne z Ukrajiny. Nedodávajte žiadne zbrane agresorovi, ktorým je Rusko, „povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet