Na hlavný obsah

Severná Kórea otestovala podmorský dron, ktorý dokáže vyvolať cunami

Testu sa zúčastnil aj vodca Kim Čong-un.

Severná Kórea otestovala podmorský dron, ktorý dokáže vyvolať cunami
Výbuch, ktorý spôsobil podmorský dron. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v tomto týždni otestovala útočný podvodný dron. Podľa nej schopný niesť jadrovú hlavicu, ktorá môže vyvolať „rádioaktívnu cunami“. S odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA o tom informuje agentúra Reuters. Na test dohliadal aj líder izolovanej krajiny Kim Čong-un.

„Tento jadrový podvodný útočný dron môžu nasadiť na akomkoľvek pobreží a v akomkoľvek prístave alebo ho môže ťahať loď,“ uviedla severokórejská agentúra. Počas testu sa mal dron pohybovať pod vodou v hĺbke 80 až 150 metrov viac ako 59 hodín. Vo štvrtok (23. 3.) explodoval vo vodách pri východnom pobreží krajiny.

Zdroj: Reuters

Podvodné drony sú podľa KCNA určené na nenápadné útoky v nepriateľských vodách, na ničenie námorných úderných skupín a tiež veľkých prístavov.

Reuters poznamenáva, že sa nevie, či sa už komunistickému režimu skutočne podarilo zmenšiť jadrové hlavice natoľko, aby ich mohli niesť niektoré z jeho menších zbraní, ako napríklad podvodný dron.

Leif-Eric Easley, odborník z univerzity v Soule, uviedol, že k tvrdeniu, že KĽDR má podvodný dron schopný niesť jadrovú hlavicu, by sa malo pristupovať skepticky.

KCNA tiež potvrdila niekoľko testov balistických rakiet z tohto týždňa. Pri jednom z nich simulovala aj útok s jadrovou hlavicou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet