Na hlavný obsah

Šikana zamestnancov či rodinkárstvo. Opozícia chce odvolať šéfa Slovenského pozemkového fondu

Smer-SD chce na neho podať aj trestné oznámenie.

Šikana zamestnancov či rodinkárstvo. Opozícia chce odvolať šéfa Slovenského pozemkového fondu
Slovenský pozemkový fond. Foto: RTVS

Smer-SD chce podať trestné oznámenie na šéfa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Jána Marosza. Strana Hlas-SD žiada jeho odstúpenie z funkcie. Tvrdia, že dôvodom je šikana zamestnancov, korupcia a rodinkárstvo.

Poukazujú na zamestnávanie viacerých ľudí z hnutia OĽANO, ktorí majú aj vyššie mzdy ako ostatní. Marosz tvrdenia zamestnancov aj opozície odmieta.

Podľa niektorých zamestnancov sa generálny riaditeľ SPF Ján Marosz, ktorého do funkcie nominovalo hnutie OĽANO, vyhráža podriadeným stratou zamestnania a cítia sa pod tlakom. Jeden zo zamestnancov získal ochranu ako oznamovateľ korupcie po tom, keď upozornil na niektoré závažné zistenia.

„Porušovanie akýchkoľvek pracovnoprávnych predpisov, to je to s čím som sa stretával. Čo ma najviac udivovalo je, že človek, ktorý bol dve volebné obdobia zákonodarcom dokáže šliapať po zákonoch,“ uviedol zamestnanec SPF Ľubomír Havierik.

Situácii sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Na situáciu v SPF zareagoval aj parlamentný výbor. Poslanci sa dohodli na prieskume. Výsledky zatiaľ nie sú známe, no opoziční poslanci upozorňujú na zamestnávanie nominantov OĽANO na dohodu, ktorí poberajú vyšší plat, ako ostatní.

„Máme informáciu o tom, že tu bolo a je zamestnaných v priemere vyše sto dohodárov, ktorí sú väčšinou nominanti a spriaznené duše hnutia OĽANO,“ tvrdil poslanec Národnej rady SR Richard Takáč (Smer-SD). Podľa neho dostáva obyčajný zamestnanec 9,34 eura na hodinu, no nominanti hnutia dostávajú 30 až 70 eur.

Marosz obvinenia odmieta

Je to absolútna nepravda, povedal šéf SPF Ján Marosz. Vylúčil, že by bol pozemkový fond „odkladiskom nominantov OĽANO“. „Snažíme sa posilňovať kapacity aj na dohodu. Forma dohody je legálne zamestnávanie. Je to vhodné pre takúto inštitúciu, ktorá potrebuje na istý čas aktívnu výpomoc odborníkov,“ dodal.

Podnetmi od zamestnancov sa zaoberá inšpektorát práce. Vo fonde robí kontrolu aj Sociálna poisťovňa. Opozícia sa chce obrátiť na políciu a podať trestné oznámenie. Hlas-SD žiada odchod riaditeľa z funkcie.

Poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (OĽANO) sa odvolať riaditeľa zatiaľ nechystá. O tom, že by mali na úradoch pracovať nominanti hnutia nevedel. Situáciu vo fonde príde riaditeľ vysvetľovať na najbližší parlamentný poľnohospodársky výbor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko