Na hlavný obsah

Situácia v Bachmute je naďalej zložitá, priznal to aj šéf vagnerovcov Prigožin

Ukrajinskí obrancovia však útoky Rusov úspešne odrážajú.

Situácia v Bachmute je naďalej zložitá, priznal to aj šéf vagnerovcov Prigožin
Ukrajinský vojak sa pozerá z tanku v meste Bachmut. Foto: TASR/AP

Situácia v Bachmute je naďalej zložitá, ale ukrajinskí obrancovia odrážajú všetky útoky Rusov, ktorí sa snažia obsadiť mesto na východe krajiny. Povedal to v pondelok (13. 3.) veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj.

O zložitej situácii v súvislosti s Bachmutom hovoril aj Jevgenij Prigožin, ktorého ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa vo veľkej miere podieľajú na dobytí mesta. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Situácia okolo Bachmutu je naďalej komplikovaná. Útočné oddiely Vagnerovej skupiny postupujú z viacerých smerov. Snažia sa prelomiť našu obranu a postúpiť do centrálnej časti mesta,“ citovala Syrského ukrajinská mediálna platforma Military Media Center.

„Všetky pokusy nepriateľa o dobytie mesta odráža delostrelectvo, tanky a iné palebné prostriedky. Obrana pevnosti pokračuje!“ dodal.

Množstvo mŕtvych na oboch stranách

Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny na Ukrajine. Odohrávajú sa tu jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý pred viac ako rokom rozpútala Moskva. Na oboch stranách sú správy o mnohých mŕtvych alebo zranených.

Ruské jednotky v posledných týždňoch postupovali severne a južne od mesta a hrozí, že obkľúčia tamojších ukrajinských obrancov. Ukrajina teraz kontroluje západnú časť mesta, zatiaľ čo východnú časť už držia ruské sily.

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského minulý týždeň uviedla, že Syrskyj aj náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj sa dohodli, že umožnia pokračovanie obrany Bachmutu. Syrskyj v posledných dňoch opakovane navštívil obliehané mesto v Doneckej oblasti, aby sa oboznámil so situáciou na mieste.

Vagnerovci sa nevzdávajú

Aj šéf vagnerovcov Prigožin v nedeľu (12. 3.) povedal, že situácia v Bachmute je „veľmi ťažká“. „Čím viac sa blížime k centru mesta, tým sú boje prudšie. Ukrajinci vrhajú do boja nekonečné zálohy. My však postupujeme a budeme postupovať ďalej,“ citovala Prigožina agentúra Reuters.

Povedal tiež, že jeho jednotky dostávajú od ruskej armády viac munície ako predtým. Prigožin ďalej ohlásil „reštart“ a nové nábory do svojej skupiny po dobytí Bachmutu.

Ukrajinský generálny štáb v pondelok ráno uviedol, že ruské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. Uviedol, že ukrajinské sily odrazili v týchto oblastiach za posledný deň 102 útokov vrátane štyroch pri Bachmute. „Nepriateľ sa neprestáva pokúšať o dobytie mesta Bachmut,“ uviedlo velenie ukrajinskej armády.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v nedeľu neskoro večer uviedol, že jeho jednotky zabili v posledných dňoch pri Bachmute viac ako 1 100 ruských vojakov a ďalších 1 500 vyradili z boja pre zranenia.

Ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu uviedlo, že ruské sily za posledných 24 hodín zabili v Doneckej oblasti viac ako 220 ukrajinských vojakov. Vyhlásenia oboch strán konfliktu sa však nedajú vo vojnových podmienkach okamžite overiť z nezávislých zdrojov. Ani jedna zo strán neuviedla svoje vojnové straty.

Vagnerovcov posielajú zomierať v bojoch o Bachmut, píše ISW

Konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a vagnerovcami pravdepodobne dosiahol svoj vrchol, keď v bojoch o ukrajinské mesto Bachmut zahynuli tisícky členov Vagnerovej skupiny. Uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informoval o tom denník The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany podľa ISW „v súčasnosti uprednostňuje elimináciu Vagnerovej skupiny na bojisku v Bachmute“, čo spomaľuje ruský postup v oblasti.

Konflikt medzi Prigožinom a ruským rezortom obrany sa začal po tom, čo šéf vagnerovcov odštartoval „vytrvalú očierňovaciu“ kampaň zameranú proti ruskej armáde vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Keďže v súčasnosti vagnerovci nepostupujú, predpokladá sa, že predstavitelia v oblasti Bachmutu „využívajú príležitosť zámerne eliminovať vagnerovské elitné jednotky aj oddiely zložené z trestancov v snahe oslabiť Prigožina a zmariť jeho ambície o získanie väčšieho vplyvu v Kremli.“

ISW sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne začali znepokojovať politické ambície Jevgenija Prigožina už vlani v októbri.

Putin sa zrejme pričinil o to, aby ustali priame slovné útoky ruského rezortu obrany na Prigožina. Vytvoril však podmienky pre opätovné posilnenie autority ruského vedenia.

Prigožin na to podľa ISW zrejme reagoval vystupňovaním kritiky na adresu ruského ministerstva obrany, čo viedlo k ďalšej eskalácii sporu medzi medzi vagnerovcami a velením regulárnej ruskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet