Na hlavný obsah

Škótska národná strana má nového lídra. Je ním Humza Yousaf

Stane sa zároveň novým škótskym premiérom.

Škótska národná strana má nového lídra. Je ním Humza Yousaf
Na snímke nový líder škótskej národnej strany (SNP) Humza Yousaf. Foto: TASR/AP

Novým lídrom Škótskej národnej strany (SNP) sa stal minister zdravotníctva Humza Yousaf. V hlasovaní o tom rozhodla členská základňa strany. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Yousaf sa zároveň stane škótskym premiérom. V súboji o lídra strany potomok prisťahovalcov z južnej Ázie zdolal škótsku ministerku financií Kate Fobesovú a exministerku pre komunálnu bezpečnosť Ash Reganovú. O novom lídrovi SNP hlasovalo 72-tisíc členov strany.

„Tak ako budem viesť SNP v záujme všetkých členov strany, nielen tých, ktorí ma volili, tak budem viesť Škótsko v záujme všetkých našich občanov bez ohľadu na vaše politické preferencie,“ povedal v ďakovnej reči.

„Obyvatelia Škótska teraz potrebujú nezávislosť viac ako kedykoľvek predtým a my budeme generáciou, ktorá prinesie nezávislosť,“ dodal.

Tridsaťsedemročný Yousaf na čele regionálnej vlády nahradí odstupujúcu premiérku Nicolu Sturgeonovú. Tá nastúpila na čelo škótskej vlády v novembri 2014, po referende o nezávislosti, v ktorom 55 percent Škótov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Vo februári tohto roku oznámila, že z premiérskej funkcie odstupuje.

Ocitla sa totiž pod silným tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska od Británie. Londýn sa proti tomuto zámeru dôrazne postavil a minulý rok jeho odmietavý postoj podporil aj rozsudok britského Najvyššieho súdu.

Veľkým problémom pre Sturgeonovú bola aj jej podpora zákona na ochranu práv transrodových osôb, ktorý jej vláda schválila vlani v decembri, ale centrálna vláda v Londýne ho zablokovala.

Yousaf bude ako nový líder čeliť výzve dať nový náboj snahám o nezávislosť Škótska od Spojeného kráľovstva, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet