Na hlavný obsah

Slovenskí hydinári sa boja, že na našom trhu skončia ukrajinské vajcia. Tie sa v EÚ nesmú predávať

Hydinári na Ukrajine nemajú také prísne pravidlá.

Slovenskí hydinári sa boja, že na našom trhu skončia ukrajinské vajcia. Tie sa v EÚ nesmú predávať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po ukrajinskom obilí by sa na slovenskom trhu mohli objaviť aj ukrajinské slepačie vajcia. Podľa hydinárov ich teraz státisíce distribuujú z Ukrajiny do Poľska. A keďže s ním Slovensko obchoduje – potravinoví inšpektori sú v strehu.

Ukrajina zásobuje vajcami svojich obyvateľov, africký kontinent aj krajiny Blízkeho východu. Zablokované prístavy v súvislosti s vojnou tento export obmedzili a milióny obyvateľov krajinu opustili.

„Majú stopercentne nadvýrobu vajec, keď ju nemôžu ani vyviesť, ani ju neskonzumujú. Tak sa ich snažia vyviesť cez najbližší štát. V súčasnosti je to Poľsko,“ hovorí Ladislav Birčák, podpredseda Únie hydinárov, riaditeľ hydinárskej farmy.

Vajcia s označením UH ako Ukrajina sa v Európskej únii nesmú predávať na konzumáciu. Poliakom však slovenskí hydinári nedôverujú a myslia si, že pravidlá môžu obchádzať.

Možnému výskytu ukrajinských vajec na slovenskom trhu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

„Viem si živo predstaviť, že tieto vajcia prepečiatkujú a bude tam značka PL a budú ich predávať v Európskej únii, aj v slovenských reťazcoch,“ tvrdí Birčák.

„Otázka poľských vajec je vždy pre nás veľmi dôležitá, či poľskí chovatelia dodržujú podmienky. Ak by sme zistili že od nejakého chovateľa sa dovážajú vajcia vo vyššom množstve, obrátime sa na autoritu v Poľsku,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Menej prísne pravidlá

Hlavný problém je, že hydinári na Ukrajine nemajú také prísne pravidlá ako my v EÚ. Počas vojny môže zlyhať aj samotný dozor nad potravinami. Naša potravinová správa už posilnila kontroly zamerané na pôvod vajec.

„Počítame s rizikom, že nápor kúpyschopnosti vajec pred Veľkou nocou bude narasť, a tým sa budú hľadať zdroje, odkiaľ získať vajíčka,“ dodal Bíreš.

„Každá obchodná sieť má svojich dodávateľov. V minulosti sa nepreukázali nejaké takéto pochybenia, takže nemáme ich prečo spochybňovať. Od toho sú kontrolné úrady, aby veci prešetrili,“ vyhlásil Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Obchodníci, ako aj veterinárna a potravinová správa, predpokladajú, že skôr ako v obchodoch by sa mohli ukrajinské vajcia objaviť v reštauráciách alebo v školských jedálňach. Tam je pôvod vajec ťažšie vystopovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko