Na hlavný obsah

Slovensko dostane za pomoc Ukrajine vojenskú techniku z USA

Rezort obrany plánuje aj ďalšie nákupy.

Slovensko dostane za pomoc Ukrajine vojenskú techniku z USA
Foto: RTVS

Od Spojených štátov dostaneme techniku za 200 miliónov eur za to, že vojensky pomáhame Ukrajine. Rezort obrany plánuje aj ďalšie nákupy a modernizáciu armády.

Stíhačky MiG 29, systém protivzdušnej obrany S300 či bojové vozidlá pechoty. Ukrajine sme doteraz poskytli vojenskú pomoc za 168 miliónov eur, zo Spojených štátov za to dostaneme novú techniku.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Prvé sú viacúčelové motorové obrnené vozidlá 4×4 JLTV je to najmodernejšia technika vyrábaná americkou spoločnosťou Oshkos. My očakávame, že tieto vozidlá budú v priebehu budúceho roka prichádzať na územie Slovenskej republiky. Zároveň sme sa cez tento grant rozhodli objednať päťtisíc pušiek M4 a protidronové systémy,“ informoval poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Peter Kmec z opozičného Hlasu by od USA žiadal inú techniku. „V tejto situácii by som skôr volil výzbroj existujúcim zbraňovým systémom, ktoré sme nakúpili od Spojených štátov amerických ako sú vrtuľníky Black Hawks, alebo stíhačky F16. Nákup munície bude teraz veľmi dôležitý a ten sa dá zrealizovať relatívne rýchlo,“ povedal.

Technika je v súlade s plánom

Podľa obranného analytika sú plánované dodávky techniky z USA v súlade s plánom obnovy slovenskej armády.

„Dominantným prvkom tej ponuky sú tieto 4×4 vozidlá obrnené, konkrétne tento model je zlatý štandard, ide o odskúšané a osvedčené vozidlá s veľkými operačnými schopnosťami v teréne,“ uviedol bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

V apríli nám Nemecko dodá druhý tank Leopard 2A4, do konca roka by sme ich mali mať všetkých 15. Dostali sme ich ako náhradu za 30 vozidiel bojovej pechoty, ktoré sme dodali Ukrajine.

„Dostali sme jeden prápor naviac, dostali sme konečne protivzdušnú obranu, ale aj proti balistickú obranu, takže môžeme konštatovať, že obranyschopnosť Slovenska je vyššia, ako bola v minulosti, zásadne vyššia, ako bola v minulosti, minimálne za ostatnú dekádu,“ podotkol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Rezort obrany plánuje v priebehu tohto roka nakúpiť aj ďalších takmer 20-tisíc útočných pušiek a nákladné autá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko