Na hlavný obsah

Slovensko je naďalej známe ako množiteľská veľmoc. Ročne vyváža vyše 15-tisíc psov

Často majú sfalšované doklady.

Slovensko je naďalej známe ako množiteľská veľmoc. Ročne vyváža vyše 15-tisíc psov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko ako množiteľská veľmoc psov sa tejto nálepky stále nezbavilo. Do zahraničia podľa oficiálnych štatistík vyvážame vyše 15-tisíc psov ročne. Mnohé so sfalšovanými dokladmi.

Najväčšími odberateľmi slovenských šteniat sú Belgičania, Nemci, Španieli a Portugalčania. V Belgicku sa predávajú psy v bežných zvieracích obchodoch. Šteňa slovenského pôvodu si tam kúpil aj pár dôchodcov.

„Išli sme s ňou k veterinárovi. Povedal, že je veľmi chorá. Dal jej cez infúziu antibiotiká, ktoré potom brala ďalší týždeň. Povedal nám, že to bola otázka času. Ak by sme neprišli na kliniku tak rýchlo, uhynula by,“ povedala belgická majiteľka psa zo Slovenska.

Téme obchodovania so šteňatami sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Musíme im vysvetľovať, prečo sú tie psy choré. Často sú to infekčné ochorenia, ktoré vznikli následkom zlých chovných podmienok, prakticky neexistujúcej hygiene a očkovaniu, ktoré je často po termíne,“ uviedla belgická veterinárka Céline Bugada.

Podľa európskej legislatívy nesmú zo Slovenska vycestovať psy mladšie ako 15 týždňov. Tento vek by im mal zaručiť silnú imunitu, aj dostatočnú ochranu pred besnotou.

„Ak sa toto nerešpektuje, nesmú byť vyvezené. Problém je, že slovenskí veterinári certifikujú šteňatá ako 15-týždňové, no v skutočnosti sú oveľa mladšie, sú príliš malé. Boli veľmi skoro odtrhnuté od matky, nemajú imunitu a sú choré,“ informoval belgický právnik Anthony Godfroid.

Čím mladšie šteňa, tým lepšie

„Pokiaľ zistíme, že sa falšujú, robíme postihy. Čiže pokiaľ je to na pleciach povereného veterinárneho lekára, odoberá sa mu poverenie minimálne na rok,“ uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš ako odpoveď na otázku, či priznáva, že sa na Slovensku falšujú dokumenty.

„Všetci chcú mladšie šteňatá a keby nebola požiadavka v týchto krajinách, nikto by ich tam neodviezol. Šteňatá, ktoré sú staršie ako 15 týždňov – mám také sprostredkované informácie iba – sú už nepredajné,“ podotkol veterinár Valér Bodnár.

Štátni úradní veterinári by mali pri povoľovaní exportu kontrolovať psom aj zuby, čím presnejšie zistia ich skutočný vek. V praxi sa však táto povinnosť nie vždy dodržiava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika