Na hlavný obsah

Slovensko je pre Holandsko inšpiráciou: Kráľovský pár prejavil záujem o zálohový systém PET fliaš

V budúcnosti by im ho slovenská firma mohla dodať.

Slovensko je pre Holandsko inšpiráciou: Kráľovský pár prejavil záujem o zálohový systém PET fliaš
Na snímke je prezidentka SR s holanským kráľovským párom pri prezentácii zálohového systému. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Slovenská firma, ktorá zodpovedá za zálohovanie PET fliaš a plechoviek, môže v budúcnosti Holandsku dodať zálohový systém. Holandský kráľovský pár oň totiž prejavil záujem. Informovala o tom prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Hlava štátu predstavila kráľovskej návšteve zálohové automaty počas ich návštevy 8. marca. Po prezentácii o systém prejavil kráľovský pár záujem. Prezidentka ho označila za jeden z najinovatívnejších systémov v Európskej únii (EÚ) vybavený softvérovou technológiou.

„Sme inšpiráciou aj pre Holandsko, ktoré plánuje zaviesť v roku 2023 zber plechoviek a práve slovenská spoločnosť by po dnešku mohla byť dodávateľom riešenia,“ skonštatovala s tým, že Slovensko je stredoeurópskym lídrom a inovátorom v oblasti zálohovania.

Zálohový systém PET fliaš a plechoviek, ktorý na Slovensku funguje od začiatku roka 2022. do konca roka zaznamenal 71-percentnú návratnosť obalov od registrovaných distribútorov, čo bolo nad rámec pôvodných očakávaní.

Štát chce v budúcnosti rozšíriť katalóg plastových obalov, ktoré je možné takýmto spôsobom recyklovať. V budúcom roku chce zároveň zvýšiť množstvo zberu nápojových obalov o 80 percent a v roku 2025 až o 90 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko