Na hlavný obsah

Slovensko má požičaných takmer 70 miliárd eur

Podľa analytika dlh ovplyvňuje aj zámery investorov.

Slovensko má požičaných takmer 70 miliárd eur
Na ilustračnej snímke bankovky. Foto: RTVS

Slovensko má požičaných takmer 70 miliárd eur. Vláda stále neprichádza s návrhom ako zastaviť a znížiť zadlženosť, hoci jej to nariaďuje ústava. Nečinnosť vlády kritizuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Na finančnom výbore mal minister financií predstaviť plán na zníženie dlhu Slovenska, ktorý je už takmer 60 percent HDP. Neprišiel minister, ani štátny tajomník, ale šéf rezortných analytikov. Odpovede na otázky však poslanci nedostali.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

“Slovensko, malá krajina, má štátny dlh 70 miliárd eur. To je obrovské číslo.
Pokiaľ ide o opatrenia na zníženie, nedozvedeli sme sa o žiadnych konsolidačných opatreniach,“ uviedol Marián Viskupič (SaS), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky argumentoval, že vláda si peniaze musela požičať, aby mohla vyplatiť pomoc počas pandémie a energetickej krízy.

“Dlh ako taký nie je problém, pokiaľ sú tie peniaze míňané na investície a na veci, ktoré nám v budúcnosti prinášajú ekonomický rast, tak je to v poriadku,“ ozrejmil Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

“O tom, že dlh prekročil všetky hranice dlhovej brzdy vieme od apríla. Ministerstvo financií tento návrh predložilo až v januári tohto roka. Čakali sme trištvrte roka na naozaj veľmi krátky dokument, ktorý je obsahovo skoro prázdny,“ dodal Martin Šuster, člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Narastajúci dlh Slovenska zaplatia jeho obyvatelia z daní. Podľa analytika ovplyvňuje aj zámery investorov. Odchádza spoločnosť Dr. Oetker, Slovensko vypadlo zo súťaže o baterkáreň Volkswagenu a Volvo posúva nábeh výroby o jeden rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet