Na hlavný obsah

Slovensko v súvislosti so sankciami proti Rusku doteraz zmrazilo majetok v miliónoch eur

Slovenský kontrolný systém má viaceré medzery.

Slovensko v súvislosti so sankciami proti Rusku doteraz zmrazilo majetok v miliónoch eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko v súvislosti s medzinárodnými sankciami proti Rusku doteraz zmrazilo majetok v miliónoch eur. Presnú sumu ministerstvo financií uviesť nechce. Z veľkej časti však ide o majetok Jozefa Hambálka, člena ruského motorkárskeho gangu.

Iné väčšie prípady na Slovensku neodhalili. Slovenský kontrolný systém má viaceré medzery.

Ruskí podnikatelia ovládajú na Slovensku vyše 1 100 subjektov s celkovým majetkom viac ako 70 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun&Bradstreet.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Presná výška zmrazeného majetku nie je verejná informácia, no Slovensko ju pravidelne nahlasuje európskym orgánom.“ uviedla Michaela Lovásová, hovorkyňa Ministerstva financií SR.

V niektorých krajinách kontroluje dodržiavanie sankcií jeden orgán, väčšinou ministerstvo financií. Na Slovensku to takto nie je.

Chýba jednotný systém. Ak napríklad pracovníci katastra nehnuteľností zistia, že sa u nich nachádza majetok ruských spoločníkov, musia to nahlásiť rezortu vnútra. Registre motorových vozidiel by hlásili nájdený ruský majetok rezortu dopravy a banky ministerstvu financií.

Vláda už pripravuje materiál, podľa ktorého sa bude o kontrolu a prípadné zadržanie ruského majetku starať výlučne ministerstvo financií a finančná správa.

Skontrolovať majetok priamo firmám alebo jednotlivým podnikateľom je už náročnejšie. K týmto údajom by sa mohla dostať finančná správa, no zo zákona ich lustrovať nemôže.

RTVS sa preto obrátila na niektoré podnikateľské zväzy, či majú svojich členov preverených. Napríklad Združenie podnikateľov nám potvrdilo, že má aj takých, ktorí s Ruskom v minulosti obchodovali. No špeciálnu pozornosť im nevenujú. Dodržiavanie medzinárodných sankcií stavajú na dôvere.

Dvojité štandardy

Belgicko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zmrazilo ruské aktíva v hodnote 58 miliárd eur a zablokovalo finančné transakcie vo výške takmer 200 miliárd eur. Stalo sa tak jednotkou Európskej únie v uplatňovaní sankcií. Iné štáty sú zdržanlivejšie.

Belgičania uvalili sankcie na takmer 1 800 ruských firiem a občanov.

„Vojna na Ukrajine trvá dlhšie, ako sme si všetci mysleli. Prísne pokračovanie v hospodárskych sankciách voči Rusku má preto zásadný význam,“ povedal Vincent Van Peteghem, belgický minister financií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Krajina pritom nepatrí k rajom pre ruských investorov. Tými sú Holandsko, Cyprus, Nemecko či Rakúsko.

Západní spojenci podľa štatistík servera Foreign Policy zmrazili ruským subjektom majetok v hodnote takmer 1 100 miliárd eur. Na porovnanie škody, ktoré Rusi napáchali na Ukrajine, sú podľa Únie v hodnote 600 miliárd eur.

„Štát by mal preveriť, či sa na jeho území nachádza majetok osoby, ktorá je zaradená na sankčný zoznam.

V prípade, ak by nekonal, tak by pripadala do úvahy žaloba pre neplnenie si povinnosti vyplývajúca z európskeho práva,“ ozrejmil Lukáš Mareček, odborník na medzinárodné právo, Právnická fakulta UK.

Európska komisia túto právomoc zatiaľ nevyužila. Niektoré krajiny, ako napríklad Česká republika, zašli ešte ďalej a vytvorili si vlastný sankčný zoznam.

Zmrazený majetok sa hromadí na účtoch

Zmrazený ruský majetok sa medzitým hromadí na bankových účtoch aj v skladoch. Krajiny by ho rady využili napríklad na obnovu Ukrajiny. Má to však svoje riziká.

„Ak by ten majetok bol použitý na iný účel, tak tie osoby, by už vedeli, že aj tak sa už k tomuto majetku nedostanú a tak by sa stratil tento zamýšľaný účel a možno by to viedlo práve k opaku, že by sa tieto osoby ešte viac primkli k režimu Vladimíra Putina,“ dodal Mareček.

Európska únia, chce v rámci trestného práva vytvoriť mechanizmus proti obchádzaniu sankcií. Kedy ho prijme, je otázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet