Na hlavný obsah

Slovensko začiatkom týždňa potrápi silný vietor. V horách platí výstraha pred orkánom

SHMÚ vydal výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa.

Slovensko začiatkom týždňa potrápi silný vietor. V horách platí výstraha pred orkánom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pondelok (27. 3.) má byť veterno na celom území Slovenska. V okresoch na severe očakávajú meteorológovia výskyt mimoriadne silného vetra na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa.

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom platia v pondelok pre všetky okresy v Bratislavskom kraji a pre niektoré okresy v Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji a v okresoch Poprad, Kežmarok a Brezno.

V týchto okresoch sa očakáva ojedinele výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 60 kilometrov za hodinu. V nárazoch bude udierať rýchlosťou 85 až 95 kilometrov za hodinu.

Vo všetkých okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja a v takmer všetkých okresoch Banskobystrického a Prešovského kraja a v okresoch Levice, Topoľčany, Zlaté Moravce, Piešťany, Senica, Skalica, Gelnica, Sobrance a Spišská Nová Ves platia výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Meteorológovia tu očakávajú výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu.

Varujú aj pred dažďom

SHMÚ vydalo od 12.00 h pre pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji výstrahy druhého a prvého stupňa pred vetrom na horách. Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom platia od 15.00 h pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.

„V polohách nad 1 500 metrov sa ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra. Ten dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, teda mohutnú víchricu až orkán,“ poznamenali meteorológovia.

Pre takmer celý Žilinský kraj a niektoré okresy v Prešovskom a Banskobystrickom kraji vydal SHMÚ od 9.00 h výstrahy prvého stupňa pred snežením. Snehové jazyky a záveje sa môžu zase tvoriť v niektorých okresoch na severe Slovenska od 14.00 h.

Meteorológovia varujú aj pred dažďom, výstrahy prvého stupňa platia pre juhovýchodné Slovensko. „Ojedinele sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 25 až 30 milimetrov,“ priblížili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko