Na hlavný obsah

Slovenský pozemkový fond hľadá nového riaditeľa. Agrorezort vyhlásil výberové konanie

Spravil tak po tlaku opozície. Tá súčasného šéfa viní z korupcie.

Slovenský pozemkový fond hľadá nového riaditeľa. Agrorezort vyhlásil výberové konanie
Slovenský pozemkový fond. Foto: RTVS

Ministerstvo pôdohospodárstva vyhlásilo výberové konanie na post riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF). Urobilo tak po tlaku niektorých opozičných poslancov, ktorí súčasného šéfa, Jána Marosza, vinia z korupcie.

Agrorezort však nepripúšťa, že by konal pod politickým tlakom, hovorí, že súčasnému vedeniu skrátka odznel čas. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

To, že sa bude realizovať výberové konanie na post šéfa SPF, avizovalo ministerstvo pôdohospodárstva už v polovici marca. Oficiálna výzva sa však na stránke rezortu objavila len vo štvrtok (23. 3.).

Rozhodnutie vymeniť vedenie fondu hovorca ministerstva Andrej Wallner vysvetľuje tým, že Ján Marosz nastúpil doňho ako krízový manažér. „Čas krízového manažmentu odznel a je potrebné posunúť sa ďalej. Veríme, že komisia odporučí najlepšieho manažéra, ktorý bude SPF ďalej rozvíjať a stabilizovať,“ priblížil.

Opozícia je ale presvedčená, že vyhláseniu výberového konania dopomohla aj ona. Strana Smer-SD dlhodobo upozorňovala na údajné korupčné správanie vedenia. Podľa podpredsedu Richarda Takáča si riaditeľ Ján Marosz na pozície dosadzoval ľudí blízkych OĽANO.

„Vnímame tento krok ministerstva hlavne po našom tlaku a zverejnení všetkých informácií, čo sa týka porušovania zákona. Taktiež z hľadiska toho, aký je tlak a mobing na tomto pracovisku zo strany generálneho riaditeľa,“ uviedol Takáč.

SPF obvinenia odmieta

Fond všetky obvinenia už v minulosti odmietol. Výberové konanie ministerstvo vyhlásilo len pol roka pred voľbami. Predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta sa obáva, že nový riaditeľ nebude mať dosť času sa zorientovať.

„Hlavne tým, že bude pod silnou mediálnou paľbou sa bude možno aj obávať čokoľvek podpísať. Bojím sa, že do konca roka SPF zastane a prestane fungovať,“ vysvetlil. Karahuta.

Exminister pôdohospodárstva a nezaradený poslanec Ján Mičovský hovorí, že ho výberové konanie na nového šéfa prekvapuje. „Pán Marosz je človek na svojom mieste, a to po stránke odbornej aj po stránke osobného nasadenia. Veci, ktoré začal riešiť, to všetko sú dôkazy toho, že by tam mal zostať,“ myslí si Mičovský.

Záujemcovia na pozíciu riaditeľa SPF sa môžu prihlásiť do 6. apríla 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál