Na hlavný obsah

Slovnaft bude prvýkrát spracúvať ľahkú ropu. Dohnali ho k tomu sankcie

Ropa pochádza z Azerbajdžanu.

Slovnaft bude prvýkrát spracúvať ľahkú ropu. Dohnali ho k tomu sankcie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovnaft začne spracovávať ľahkú ropu z Azerbajdžanu. Pre rafinériu ide o historicky prvú dodávku a spracovanie ropy tohto druhu. Dohnali ju k tomu aj sankcie Európskej únie proti Rusku.

Rafinéria Slovnaft rieši, ako sa vysporiada so sankciami, pre ktoré nebude môcť vyvážať ropné produkty ruského pôvodu. Zisťuje, ktoré typy ropy sú najvhodnejšie pre jej technológie.

„Od novembra kupujeme rôzne typy rôp neruského pôvodu. Toto je už zo štvrtej krajiny, okrem Arábie sme kúpili aj z Iraku, Kazachstanu,“ informoval výkonný riaditeľ Slovnafu Marek Senkovič.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Tanker Seavelvet s ropou z Azerbajdžanu dorazil do Chorvátskeho prístavu v Omišalji v piatok (17. 3.) v noci. Deväťdesiattisíc ton ropy pre rafinériu Slovnaft pojde na Slovensko cez ropovod Adria. Kým dorazí do Bratislavy, bude to trvať asi desať dní.

„Slovnaft momentálne čelí veľkej výzve, či dokáže danú ropu v požadovanom množstve a kvalite spracovať a či sa nevyskytnú nejaké logistické problémy s prepravou tejto ropy z chorvátskeho prístavu do Bratislavy,“ skonštatoval analytik Lukáš Lipovský.

Skončila výnimka na vývoz Ruskej ropy

Pre sankcie Európskej únie proti Rusku sa prvý februárový týždeň skončila rafinérii výnimka, vďaka ktorej mohla do zahraničia vyvážať produkty z ruskej ropy. Nateraz môžu zostať už iba na Slovensku, prípadne na Ukrajine či u nášho suseda.

„Od 5. februára už môže vyvážať ropné produkty vyrobené z ruskej ropy iba do Českej republiky, a to len do konca roka. To znamená Slovnaft tým pádom, ak si chce udržať svoje postavenie aj naďalej dominantného vývozcu ropných produktov musí preto dovážať neruskú ropu zo zahraničia. V tomto prípade sa jedná o ropu z Azerbajdžanu,“ vysvetlil Lipavský.

Naša jediná rafinéria mieni ropné produkty vyvážať do viacerých krajín Európy aj naďalej. Najviac ich smeruje český, rakúsky či poľský trh.

„Pomocou tohto budú môcť všetci tí, ktorí kupujú produkty zo Slovnaftu, a to nie sú len zákazníci na Slovensku, ale aj v celom regióne, naďalej môcť chodiť na pumpy a natankovať si naftu a benzín,“ dodal Senkovič.

Na dosiahnutie úplnej nezávislosti od ruskej ropy by Slovnaft potreboval takýto tanker každý piaty deň. Zatiaľ má však zazmluvnené len dva mesačne, aj to na dobu troch mesiacov. Slovnaft mieni túto zmluvu predĺžiť a do rokovaní už vstúpilo aj ministerstvo hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika