Na hlavný obsah

Srbsko nie je pripravené na uznanie nezávislosti Kosova, ani na diskusiu o jeho prijatí do OSN

Uviedol to srbský prezident Aleksandar Vučič.

Srbsko nie je pripravené na uznanie nezávislosti Kosova, ani na diskusiu o jeho prijatí do OSN
Na archívnej snímke z 23. januára 2023 srbský prezident Aleksandar Vučič.

Srbsko nie je pripravené na uznanie nezávislosti Kosova, ani na diskusiu o jeho prijatí do Organizácie Spojených národov (OSN), uviedol srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok večer v rozhovore pre tamojšiu verejnoprávnu televíziu RTS. Informovala o tom agentúra APA.

Vyjadril však pripravenosť na rozhovory o implementácii západného návrhu na normalizovanie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.

Vučič i kosovský premiér Albin Kurti v pondelok počas rokovaní o normalizácii, ktoré sprostredkovala Európska únia, súhlasili s návrhom, ktorý ešte minulú jeseň vypracovali Francúzsko a Nemecko. Túto iniciatívu podporujú všetky členské krajiny EÚ i Spojené štáty.

Vučič však vyhlásil, že kým bude vo funkcii prezidenta, nepodpíše žiadne priame ani nepriame uznanie Kosova, ako ani jeho členstvo v OSN. V najnovšom západnom návrhu sa vzájomné uznanie Srbska a Kosova, ako ani prijatie Prištiny do OSN spomínať nebude.

Uvádza sa v ňom však to, že Srbsko prestane brániť prijatiu Kosova do medzinárodných organizácií.

Plná implementácia takéhoto návrhu de facto povedie k uznaniu nezávislosti Kosova Belehradom, konštatuje APA.

Vlna kritiky

Po najnovšom kole rokovaní o normalizácii vzťahov v Bruseli čelil srbský prezident vlne kritiky zo strany srbských nacionalistických opozičných strán.

Niekdajší minister zahraničných vecí a súčasný predseda malej Národnej strany (Narodna stranka) Vuk Jeremič mu napríklad vyčítal „velezradu“ a varoval, že implementácia západnej iniciatívy povedie v krajine k „národnej katastrofe“.

Ohľadne prijatia Kosova do OSN sa Srbsko doposiaľ mohlo spoľahnúť na svojho spojenca Rusko, ktoré má ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN právo veta.

Tradičné dobré vzťahy medzi Belehradom a Moskvou sú však v poslednom období naštrbené napriek tomu, že sa srbská vláda napriek nátlaku zo strany EÚ zdráha pripojiť k sankciám proti Rusku.

Ruské internetové noviny Mash blízke Kremľu v pondelok obvinili Belehrad, že na Ukrajinu dodal muníciu pre raketové systémy GRAD. Dodanie 3 500 kusov rakiet typu M21 malo údajne prebehnúť cez Turecko a Slovensko.

Srbské médiá citovali server, podľa ktorého Srbsko tieto zbrane prostredníctvom kanadskej firmy vyviezlo do Turecka. To ich následne za pomoci americkej firmy cez Slovensko vyviezlo na Ukrajinu.

Srbský minister obrany Miloš Vučelič akékoľvek dodanie zbraní bojujúcim stranám na Ukrajine odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet