Na hlavný obsah

Srbský minister podporil sankcie proti Rusku. Balkánska krajina podľa neho platí vysokú cenu za ich nezavedenie

Vyzval členov vlády, aby zaujali stanovisko.

Moskva
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Srbský minister hospodárstva Rade Basta sa postaral o rozruch s návrhom, aby Belehrad zaviedol sankcie prosti Rusku. Ide o prvé vyhlásenie predstaviteľa srbskej vlády, ktorým sa otvorene vyjadruje podpora sankciám proti Moskve. Predstavuje to odklon od oficiálnej pozície Belehradu, informuje v utorok (14. 3.) agentúra HINA.

Basta v pondelkovom (13. 3.) tlačovom vyhlásení uviedol, že Srbsko „už platí vysokú cenu za nezavedenie sankcií proti Rusku“ a že sa celá situácia stáva „neznesiteľnou“.

Jeho vyhlásenie vyvolalo nesúhlas v strane Jednotné Srbsko, ktorá patrí medzi koaličných partnerov vo vláde premiérky Any Brnabičovej, ako aj požiadavky na Bastovu rezignáciu.

Jednotné Srbsko funguje ako súčasť poslaneckej skupiny Socialistickej strany Srbska (SPS) vedenej ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom. Tá je v koalícii so Srbskou pokrokovou stranou (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiča už niekoľko volebných cyklov, pripomína HINA.

Basta ďalej uviedol, že ako minister hospodárstva vníma veľký nátlak, ktorému je srbský prezident vystavený zo strany Európskej únie i medzinárodného spoločenstva, ale každý o tom mlčí.

„Nemôžem to akceptovať,“ povedal Basta s tým, že z tohto dôvodu je za zavedenie sankcií proti Rusku a stojí „pri prezidentovi Vučičovi v obrane štátnych a národných záujmov“ Srbska.

Belehrad podľa neho zatiaľ nedospel k rozhodnutiu o sankciách, pretože dúfal, že sa konflikt na Ukrajine skončí a že „obe strany konečne sadnú za rokovací stôl“.

„Čelíme však novej realite,“ podotkol minister s tým, že v dôsledku súčasného „zmätku vo svete čelí Srbsko ohromnému nátlaku“. Basta zároveň na sociálnej sieti instagram vyzval ostatných členov vlády v Belehrade, aby sa k otázke možného zavedenia sankcií proti Moskve vyjadrili.

Kritika sankcií

Na slová ministra hospodárstva ako prvá reagovala strana Jednotné Srbsko. Podľa nich ide len o Bastov osobný postoj, a nie o pozíciu tejto strany, ktorej je členom.

Kremeľ na vyjadrenie srbského ministra reagoval s tým, že „rozumie, že srbské vedenie Západ vystavuje bezprecedentnému nátlaku“. Dodal, že „oceňuje postoj prezidenta Aleksandra Vučiča“. Zároveň vyjadril nádej v ďalšie „zlepšovanie vzťahov“ medzi oboma krajinami.

Prezident Vučič ani Srbská pokroková strana Bastov návrh bezprostredne nekomentovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet