Na hlavný obsah

Stabilizačný príspevok: Niektorí ho dostali, iní ho nechceli, podaktorí naň ani nemali nárok

Dostalo ho viac ako 18-tisíc pracovníkov v sociálnych službách.

Stabilizačný príspevok: Niektorí ho dostali, iní ho nechceli, podaktorí naň ani nemali nárok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po zdravotníkoch sa dočkali stabilizačného príspevku aj zamestnanci sociálnych služieb. Využilo ho vyše 18-tísíc ľudí z celkového počtu zhruba 26-tisíc. Štát im priznal 2 000 až 4 000 eur v hrubom podľa profesie. Zamestnanci sa museli zaviazať, že odpracujú tri roky.

Iveta je sociálna pracovníčka v Dome charity sv. Rafaela v Nitre už 12 rokov. Má na starosti bezdomovcov. Na stabilizačný príspevok, ktorý dostali jej kolegyne v zariadení sociálnych služieb, nárok nemá, aj keď by ho privítala.

„Pre našich zamestnancov stabilizačný príspevok nebol určený, pretože pracujeme s klientami, ktorým sa neposudzuje odkázanosť,“ vysvetlila Klára Labošová, vedúca Domu charity sv. Rafaela v Nitre.

Téme stabilizačných príspevkov sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Miroslav Lyko:

Stabilizačný príspevok vyplatili poskytovatelia sociálnych služieb 70 percentám zamestnancov, ktorí naň mali nárok. „Stabilizačný príspevok som využila, keďže plánujem aj naďalej tu zotrvať v zamestnaní,“ uviedla Edita, sestra v zariadení sociálnych služieb Viničky v Nitre.

Rezort práce stabilizačným príspevkom podporil viac ako 18 600 zamestnancov zariadení sociálnych služieb a centier pre deti a rodiny.

„Som rád, že po tom, čo možnosť stabilizačného príspevku bola v zdravotníckych zariadeniach, že sa nám podarilo presadiť túto pomoc aj pre zariadenia sociálnych služieb. Celkovo to teda bolo takmer 50 miliónov eur,“ priblížil poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Sestry, fyzioterapeuti dostali 4 000 eur, opatrovateľky v denných stacionároch a v pobytovom zariadení 3 000 eur. Dvetisíc eur vyplatili sociálnym pracovníkom v pobytovom zariadení a terénnym opatrovateľkám,“ doplnila Libuša Mušáková, riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre.

Kritici jednorazového príspevku poukazujú na jeho nedostatočnosť. Efektívnejším by podľa nich bolo zvýšenie platov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko