Na hlavný obsah

Starosta obce Torysa čelí obvineniu, podľa ktorého mal nariadiť výrub topoľov a ukradnúť drevnú hmotu.

Prípad rieši enviropolícia.

Starosta obce Torysa čelí obvineniu, podľa ktorého mal nariadiť výrub topoľov a ukradnúť drevnú hmotu.
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cítim sa nevinný. Reagoval starosta obce Torysa v okrese Sabinov potom, keď ho polícia obvinila. Mal podľa nej nariadiť výrub topoľov, zároveň ukradnúť drevnú hmotu. Rúbalo sa vlani. Prípad rieši enviropolícia.

Topole lemovali cestu okolo potoka Hanovec a podľa starostu padajúce konáre ohrozovali ľudí aj alergikov a opakovane zatarasovali vodný tok.

„Zabezpečoval som podľa zákona to, aby nedošlo k škode na majetku a životoch,“ uviedol starosta obce Torysa Jozef Stedina.

Keď rezort životného prostredia dostal oznámenie na Zelenú linku, úradníci prišli do obce.

„Na miestnej obhliadke zistili, že na uvedených parcelách došlo k výrubu celkovo 29 kusov topoľa kanadského. Na jedenástich z nich však mali podľa rozhodnutia okresného úradu vykonať iba na odborný rez,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva.

„Vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Prešov vzniesol obvinenie starostovi obce v okrese Sabinov za prečin porušovania ochrany stromov a krov v súbehu s prečinom krádeže,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Téme sa v Správach z regiónov venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

O počte stromov, ktoré je možné vyrúbať, sa obec s príslušným odborom okresného úradu dohadovala tri roky. Ten rozhodol, že ich môžu vyrúbať 18. Na základe telefonického rozhovoru v deň výrubu mala obec dostať usmernenie, aby vyrúbali všetky označené stromy určené na výrub. Tých bolo 29.

„Máme za to, že chyba došla v písomnosti u pracovníkov okresného úradu,“ uviedol starosta. Dvaja zodpovední úradníci na okresnom úrade dnes už nepracujú.

Celý prípad skončí pravdepodobne na súde. Ak starosta pochybil, môže prísť o svoj starostovský mandát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny