Na hlavný obsah

Štart reformy justície sa už posúvať nebude. Po novom budú súdy fungovať od 1. júna

Tvrdí to poverený minister spravodlivosti.

Štart reformy justície sa už posúvať nebude. Po novom budú súdy fungovať od 1. júna
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štart reformy justície sa už posúvať nebude. Po novom budú súdy fungovať od 1. júna. Tvrdí to poverený minister spravodlivosti. Niektoré budovy súdov zmodernizujú, iné presťahujú do prenajatých priestorov. Milióny z Plánu obnovy dostanú aj Košice.

Budova košických súdov má 40 rokov. V zime je ju problém vykúriť, naopak, v lete pripomína saunu. “Keď majú ľudia v kancelárii 38 stupňov Celzia to sú podmienky, v ktorých sa nedá pracovať,“ uviedla Frederika Zozuľáková, predsedníčka Krajského súdu v Košiciach.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Anton Gbúr:

Neznesiteľné podmienky sa stanú minulosťou. Pomôžu peniaze z Plánu obnovy. Do Košíc príde 22 miliónov. Budovu najskôr zateplia. Opráv sa dočká aj ďalších 20 súdov po celom Slovensku. Modernizácia musí byť hotová do konca roka 2025.

Od 1. júna čakajú Košičanov zmeny. Tri okresné súdy sa zlúčia do jedného mestského. Spolu s krajským súdom ostanú na tej istej adrese. Po novom vznikne aj Správny súd. Sídliť bude v prenajatej budove v centre mesta.

Správne súdy budú na Slovensku tri. Okrem Košíc, aj v Bratislave a Banskej Bystrici.

Nie všetci sú spokojní

Reforma súdnej mapy sa nerodila ľahko. Sprevádzali ju viaceré protesty. Pôvodné plány boli odvážne. Rušenie viacerých okresných súdov, či presuny sudcov do iných miest. Napokon ju poslanci po viacerých kompromisoch schválili. Nie všetci sú s výsledkom spokojní.

“Kompromis má vždy pre a proti. Treba to implementovať a o päť rokov vyhodnotiť kam sme sa dostali a aké ďalšie úpravy budú potrebné,“ povedal Viliam Karas (nom. koalície), poverený minister spravodlivosti.

Nová súdna mapa mala pôvodne platiť od začiatku roka. Podľa ministra však nebola pripravená technicky, ani personálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko