Na hlavný obsah

Štát chystá jednorazový finančný príspevok. Nebude sa týkať každého

Novú dávku by mohlo získať zhruba 30- až 50-tisíc ľudí.

Štát chystá jednorazový finančný príspevok. Nebude sa týkať každého
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jednorazový stoeurový príspevok by mohli získať domácnosti, ktorým doteraz nebola priznaná žiadna forma štátnej pomoci. Opozícia v súvislosti s vysokou infláciou navrhuje aj znižovanie DPH či rýchlejší rast životného minima.

Novú dávku by mohlo získať zhruba 30- až 50-tisíc ľudí. Malo by ísť o rodičov samoživiteľov, seniorov, ktorí žijú sami alebo majú zmrazené minimálne dôchodky.

„Minulý rok sme dávali 100 eur rôznym skupinám obyvateľstva. Myslím, že pôjdeme podobným spôsobom,“ ozrejmil poverený premiér Eduard Heger.

O takúto formu pomoci by mohli oprávnené osoby žiadať napríklad na úradoch práce. Vláda pripravuje aj pomoc pre domácnosti, ktoré môžu mať problém so zvýšenými nákladmi na bývanie, a ktoré napríklad nemali nárok na daňový bonus či prídavky na deti.

Koho sa bude príspevok týkať, zisťoval redaktor RTVS Vladimir Amrich:

„Dajme tomu, že sú aj aktuálne v hmotnej núdzi. Tak či by sme im nenavýšili už existujúci príspevok na bývanie,“ priblížil Milan Krajniak (Sme rodina), poverený minister práce.

Smer-SD zas navrhuje rozšíriť okruh potravín, na ktorý sa vzťahuje nižšia, 10-percentná DPH a zaplatiť to vyšším zdanením niektorých firiem.„Z peňazí, ktoré získame z bankového odvodu, od reťazcov sa vytvorí balík peňazí, ktorý by pokryl výpadok na DPH. Povedzme 15, 20 druhov základných potravín,“ uviedol predseda strany Robert Fico.

„Podľa mňa treba urobiť analýzu, či zníženie DPH viedlo k zníženiu cien alebo iba to premietli obchodníci do svojho zisku. Podľa toho by som sa rozhodoval aj v prípade ďalších DPH,“ reagoval Krajniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko