Na hlavný obsah

Štát hľadá spôsob, ako ušetriť na dlhodobo nezamestnaných

Minister Krajniak chce znižovať ich počet.

Štát hľadá spôsob, ako ušetriť na dlhodobo nezamestnaných
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uvažuje o odmene pre obce či firmy, ktoré dlhodobo nezamestnaným zabezpečia pracovné miesto. Poukazuje na okolité štáty, kde sa táto prax osvedčila.

Starosta obce Jenkovce Jaroslav André hovorí, že čím dlhšie sú ľudia bez práce, tým ťažšie sa do procesu opätovne zaradia. Strácajú totiž pracovné návyky. „Je časť alebo skupina ľudí, ktorá sa už ani nechce zamestnať, stratila motiváciu. Je veľmi ťažké s nimi komunikovať, ťažko je motivovať ich nejakým spôsobom,“ priblížil.

Na Slovensku je vyše 75-tisíc dlhodobo nezamestnaných. Ak by sa ich počet znížil, štátna kasa by podľa Krajniaka ušetrila. Poverený minister práce si vie predstaviť, ako na to.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Veronika Čokinová:

„Ktokoľvek, kto takému človeku nájde prácu a zabezpečí to, že sa zamestná – rok po tom, čo sa takýto človek zamestná, vyplaťme mu 30 percent z toho, čo štát ušetril. Druhý rok 20 percent z toho, čo štát druhý rok ušetril a tretí rok ešte 10 percent,“ spresnil Krajniak.

Prilepšiť by si takýmto spôsobom mohli úrady práce, charitatívne organizácie, občianske združenia, obce či firmy. „Každý bude môcť vymýšľať vlastné metódy, že ako to urobí. My si budeme vedieť vyhodnotiť, že okej, tak tuto to ide, tak to poďme okopírovať a urobme z toho štátnu politiku,“ dodal minister.

Takýto spôsob, ako dostať ľudí z evidencie úradov práce do zamestnania, sa poradkyni pre trh práce pozdáva. „Je to výhodné aj pre toho človeka aj pre tú firmu, ktorá bude s tým človekom pracovať. Zároveň je to výhodné aj pre celý štát, lebo zníži databázu dlhodobo nezamestnaných a celkovo to bude stáť menej peňazí,“ vysvetlila Ivana Molnárová, konzultantka pre trh práce a školstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika