Na hlavný obsah

Štát nechce dotovať tuhé palivá. Domácnosti však môžu požiadať o iný príspevok

Ide o takzvaný S.O.S. príspevok.

Štát nechce dotovať tuhé palivá. Domácnosti však môžu požiadať o iný príspevok
Ilustračná snímka

Tuhé palivá ako napríklad drevené pelety nebudú zahrnuté do štátnych schém pomoci. Namiesto energodotácií však môžu domácnosti môžu požiadať o takzvaný S.O.S. príspevok od ministerstva práce.

Štát sa pri opatreniach na zmiernenie dôsledkov drahých energií zameral na plyn a elektrinu. Zastropoval tiež cenu tepla z centrálnych zdrojov vykurovania. Pomoc sa však stále netýka každého, kto si musí na energie priplatiť.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Pri kompenzáciách energetickej krízy tak ľudia, ktorí kúria tuhým palivom alebo uhlím nedostali kompenzácie napriek tomu, že drevo aj uhlie niekoľkonásobne zdraželi,“ podotkla ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

„Vláda úplne zabudla na viac ako 500 samospráv, čo je jedna šestina všetkých samospráv na Slovensku, ktoré nie sú plynofikované ale využívajú napríklad biomasu, štiepku či pelety,“ skonštatoval ekonomický expert strany Hlas-SD Kamil Šaško.

O rozšírení kompenzácie vraj neuvažujú

Podľa povereného ministra hospodárstva vláda o rozšírení kompenzačných schém neuvažuje. Rezort pri tuhých palivách nedokáže kontrolovať skutočnú spotrebu ani určiť hodnotu, od ktorej by sa kompenzácie mali odvíjať.

„Ak má niektorá rodina, samozrejme, odberatelia, domácnosti problém s platením účtov, povedzme aj za energiu z tuhých palív, tak sú na to sociálne úrady, schémy pomoci pri bývaní, nech sa – poprosím – obrátia tam, pretože, samozrejme, chápem, že sú také domácnosti,“ povedal dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (nom. koalície).

Domácnosti v hmotnej núdzi majú nárok na príspevok na bývanie. Tie rodiny, ktoré by sa neočakávane ocitli v krízovej situácii, sa môžu uchádzať o ďalší príspevok.

„My máme na ministerstve S.O.S. dotáciu, ktorá sa oficiálne volá humanitárna dotácia, kde vieme pomôcť tým jednotlivým rodinám, tak že posúdime teda že naozaj sú v takej situácii a vieme im jednorazovo dať, myslím, že 800 eur je tá horná hranica ročná,“ vysvetlil Hirman.

Vzor žiadosti na vyplatenie humanitárnej pomoci pre fyzické osoby, aj ďalšie potrebné informácie, sú dostupné na stránke ministerstva práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika