Na hlavný obsah

Strelec z Hamburgu mal konať sám. Presný motív činu vyšetrovatelia zisťujú

Mohla ho viesť nenávisť proti náboženskému spoločenstvu.

Strelec z Hamburgu mal konať sám. Presný motív činu vyšetrovatelia zisťujú
Na snímke muž sa modlí pred budovov Jehovových svedkov v Hamburgu 10. marca 2023. Foto: TASR/DPA

Útočník, ktorý pred týždňom vo štvrtok (9. 3.) v hamburskej modlitebni svedkov Jehovových zabil sedem ľudí a nakoniec spáchal samovraždu, konal sám. Na utorkovej (14. 3.) tlačovej konferencii kriminalisti povedali, že doterajšie vyšetrovanie nepreukázalo, že by strelec bol napojený na nejakú skupinu a že by za pozadím činu stál terorizmus.

Presný motív činu vyšetrovatelia zisťujú. Podľa prokurátora Arnolda Kellera nemožno vylúčiť, že útočník bol vedený nenávisťou proti náboženskému spoločenstvu, pretože sa so svedkami Jehovovými rozišiel.

Identitu strelca polícia oznámila krátko po čine, by ním Philipp F. pôvodom z Bavorska. „V registri trestov nemal jediný záznam,“ povedal Keller. Pôvodné správy, že o ňom polícia v Bavorsku viedla záznamy kvôli drogovým deliktom, sa nepotvrdili. Vyšetrovatelia v utorok oznámili, že išlo o inú osobu zhodného mena.

Philipp F. si zbraň zaobstaral vlani v decembri, pre jej získanie vtedy splnil všetky potrebné požiadavky. Úrady síce ešte v januári dostali anonym, podľa ktorého zatajil psychické ochorenie, následná neohlásená kontrola ale žiadne psychické problémy neukázala.

Prehliadka v bydlisku Philippa F. tiež nezistila žiadne závažné porušenie podmienok držania zbrane, mimo trezoru bol nájdený jeden náboj, za čo policajti na mieste vyslovili ústne napomenutie.

Nájdené zásobníky s muníciou

Po útoku našli policajti v strelcovom byte približne 60 zásobníkov s muníciou. Náboje si kupoval cez internet u rôznych predajcov.

Hamburský senátor pre vnútorné záležitosti Andy Grote, ktorého funkcia zodpovedá regionálnemu ministrovi vnútra, na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že je potrebné urobiť všetko, aby sa podobným útokom predišlo. V tejto súvislosti poukázal na januárový návrh spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej.

Tá chce, aby sa k držiteľom zbraní vyjadrovali nielen policajné a ďalšie bezpečnostné zložky, ale tiež zdravotné inštitúcie. Dôležitý by tak bol psychologický posudok, ktorý doteraz potrebujú len ľudia mladší ako 25 rokov.

Jednou z obetí útoku bolo aj nenarodené dieťa, jeho matka prežila. Zranenia potom utrpelo deväť ľudí, jeden z nich naďalej bojuje o život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet