Na hlavný obsah

Štyria Česi obchodovali s ľuďmi v Británii. Hrozí im doživotie

Do Spojeného kráľovstva previezli aspoň sedem ľudí.

Štyria Česi obchodovali s ľuďmi v Británii. Hrozí im doživotie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štyroch Čechov obžaloval plzenský štátny zástupca z obzvlášť závažného zločinu obchodovania s ľuďmi. Podľa kriminalistov z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ponúkala skupina „dobre platenú prácu“ vo Veľkej Británii občanom zo sociálne slabého prostredia Karlovarského kraja.

Za vykonanú prácu im však nevyplatila takmer nič. Ďalší šiesti Česi sú stíhaní v Británii. V pondelok (13. 3.) to uviedla Polícia ČR.

Obžalovaní vraj prepravili do Veľkej Británie najmenej sedem osôb, ktorým na mieste vzali doklady a mobilné telefóny. Násilím alebo pod hrozbou násilia ich nútili pracovať šesť dní v týždni v 12-hodinových zmenách v reštauráciách reťazcov rýchleho občerstvenia.

„Za túto činnosť však poškodení údajne nedostávali takmer žiadne peniaze, mzda bola posielaná na účet jedného z obžalovaných,“ spresnila polícia. Tí sa podľa kriminalistov obohatili približne o tri milióny českých korún (asi 126-tisíc eur).

Celkovo podľa polície išlo o tri čiastočne samostatné skupiny páchateľov, pričom každá fungovala v inej časti Británie, konkrétne v mestách Londýn, Cambridge a Bedford.

Prípadom sa zaoberajú aj v Británii

Prípadom sa okrem českej NCOZ zaoberala aj Metropolitná polícia v Londýne a polícia v Cambridgeshire. Pri vyšetrovaní spolupracovali aj pracovníci Europolu a Eurojustu. Obžalovaným hrozí v ČR trest odňatia slobody v rozmedzí osem až 15 rokov.

V rámci spoločného vyšetrovania troch nezávislých trestných konaní potom ďalej jednotka pre boj s moderným otroctvom Metropolitnej polície v Londýne obvinila štyroch občanov ČR a rovnaká jednotka v Cambridgeshire obvinila dvoch Čechov z trestného činu obchodovania s ľuďmi a moderného otroctva.

Skupiny údajne vylákali na dobre platenú prácu a následne vykorisťovali najmenej 20 osôb. Týmito prípadmi sa budú zaoberať súdy vo Veľkej Británii, kde im hrozia doživotné tresty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet