Na hlavný obsah

Rodinná väzba nestačí na uvalenie sankcií, rozhodol súd v prípade Prigožinovej matky

Jevgenij Progožin je šéfom žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Rodinná väzba nestačí na uvalenie sankcií, rozhodol súd v prípade Prigožinovej matky
Na snímke z videa zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Únijný súd v stredu (8. 3.) zrušil sankcie, ktoré blok pre ruskú inváziu na Ukrajinu vlani uvalil na matku šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Súd o tom informoval v tlačovej správe.

Samotná rodinná väzba na človeka spoluzodpovedného za ruskú agresiu podľa sudcov na zaradenie na sankčný zoznam nestačí.

Európska dvadsaťsedmička začala bezprecedentne rozširovať ruské sankčné zoznamy vlani, po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Popri stovkách štátnych, regionálnych či armádnych činiteľov a oligarchov napojených na Kremeľ sa na listinách ocitli aj niektorí ich príbuzní. Únia im zmrazila majetok a zakázala cesty na svoje územie.

Prigožinová na zozname figurovala od vlaňajšieho februára, keďže je podľa Rady EÚ majiteľkou viacerých firiem zo skupiny Concord group založenou jej synom. Preto sa podľa orgánu reprezentujúceho únijné štáty podieľa na aktivitách súvisiacich s obmedzovaním územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Právnici Prigožinovej však rozhodnutie spochybnili a obrátili sa na únijnú justíciu.

Podľa rozhodnutia Všeobecného súdneho dvora, teda druhej najvyššej súdnej inštancie EÚ, však Rada EÚ dostatočne nedokázala, že Prigožinová firmy skutočne vlastní.

Podľa súdu bolo preto spojivo medzi Prigožinovou a jej synom v čase prijatia sankcií „založené iba na ich rodinnej väzbe a preto nie je dostatočným dôvodom na jej zaradenie“ na sankčný zoznam.

Proti rozhodnutiu sa môžu odvolať

Inštitúcie Únie sa môžu proti rozhodnutiu odvolať na Súdny dvor EÚ. Podľa hovorcu Európskej komisie, ktorá sankčné zoznamy pripravuje, únijná exekutíva v súčasnosti rozhodnutie tribunálu analyzuje.

Bojovníci Prigožinovej Vagnerovej skupiny sa v posledných mesiacoch sústredia na dobýjanie východoukrajinského mesta Bachmut, hoci za cenu výrazných ľudských strát. Prigožin však do svojich služieb naverboval aj značný počet trestancov z ruských väzníc.

Príslušníci jeho žoldnierskej skupiny, ktorí bývajú obviňovaní z vojnových zločinov, ale nepôsobia len na Ukrajine, skupina je zrejme aktívna napríklad tiež v niektorých afrických krajinách.

Sám Prigožin je terčom únijných sankcií už od roku 2020, a to v súvislosti s pôsobením žoldnierskej skupiny v ďalších krajinách vrátane Líbye či Sýrie. Jeho skoršiu žalobu proti zaradeniu do zoznamu únijný súd zamietol. Na listine figuruje tiež niekoľko popredných členov skupiny, ale aj Prigožinova žena a syn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet