Na hlavný obsah

Súd uznal Trubana za disciplinárne vinného. Ako trest mu znížili plat

O polovicu nižšiu výplatu bude dostávať pol roka.

Súd uznal Trubana za disciplinárne vinného. Ako trest mu znížili plat
Na snímke sudca špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a bývalý predseda ŠTS Michal Truban. Foto: TASR

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michal Truban je vinný zo závažného disciplinárneho previnenia, keď sa nevylúčil z rozhodovania o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödör.

Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR ho v stredu (8. 3.) potrestal znížením funkčného platu na šesť mesiacov o 50 percent.

Návrh na disciplinárne konanie voči Trubanovi podali predseda ŠTS Ján Hrubala a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák 20. októbra 2020. Žiadali jeho preradenie na súd nižšieho stupňa.

„Je nesporné, že návrh na vzatie do väzby vybavoval sudca, ktorý má vo veci nespochybniteľnú vlastnú záležitosť,“ povedal Hrubala o nevylúčení sa Trubana z rozhodovania o väzbe Norberta Bödöra. Bagatelizovanie situácie pred disciplinárnym senátom podľa neho dokazuje malígny úmysel sudcu.

Podľa disciplinárneho návrhu mal mať Truban záujem na spochybnení Mareka Kodadu, svedka vo väzobnej veci, z ktorej rozhodovania sa nevylúčil. Podľa svedka sa mal právnik Ján Gajan prihovárať za eurofondy pre projekt Altmayer, patriaci Trubanovej rodine.

Truban na pojednávaniach opakovane zdôraznil, že sa necíti byť vinný, podotkol, že nemal pomer k účastníkom konania a ani k prejednávanej veci. Disciplinárku vníma ako politicky motivovanú pre nesúhlas s rozhodnutím prepustiť Norberta Bödöra z väzby na slobodu. Poukázal na to, že prokurátor a ani obvinení nepodali voči nemu námietku zaujatosti.

Téme sa RTVS venovala aj v Správach o 19.00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko