Na hlavný obsah

Švajčiarsku Credit Suisse, ktorá sa topí v problémoch, prevezme konkurenčná UBS

Chcú tak zastaviť prehlbujúcu sa globálnu krízu.

logá bánk UBS a Credit Suisse
Ilustračná snímka.Foto: TASR/AP

UBS prevezme problémovú Credit Suisse, aby zastavila prehlbujúcu sa globálnu krízu dôvery v bankovom sektore. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

O fúzii dvoch najväčších švajčiarskych bánk informovali v nedeľu (19. 3.) večer švajčiarske regulačné úrady a šéfovia oboch finančných inštitútov.

UBS zaplatí za menšieho rivala viac než 2 miliardy dolárov (1,88 miliardy eur), citovala agentúra Bloomberg zdroje oboznámené so záležitosťou. To je len zlomok ceny Credit Suisse, ktorej trhová kapitalizácia na základe piatkovej (17. 3.) zatváracej ceny jej akcie predstavovala okolo 7,4 miliardy švajčiarskych frankov (7,5 miliardy eur).

Súčasťou dohody je aj úverová linka od Švajčiarskej národnej banky (SNB) na pomoc s likviditou pre UBS a Credit Suisse v objeme 100 miliárd frankov (101,4 mld. eur).

Podľa švajčiarskeho finančného regulačného úradu FINMA existovalo riziko, že Credit Swiss sa stane nelikvidnou, aj keby zostala solventná, a preto museli zodpovedné orgány konať.

Vláda takisto poskytne UBS garanciu kompenzácie strát v maximálnom objeme 9 miliárd frankov (9,13 mld. eur) pre jasne definovanú časť portfólia Credit Suisse v objeme 16 miliárd frankov (16,23 mld. eur). Tá sa aktivuje v prípade kompletného odpisu portfólia.

„Prevzatím Credit Suisse bankou UBS sa našlo riešenie na zabezpečenie finančnej stability a ochranu švajčiarskej ekonomiky v tejto výnimočnej situácii,“ uviedla Švajčiarska národná banka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika