Na hlavný obsah

Svätý Otec František je na pápežskom stolci už desať rokov. Míľnik si pripomína omšou a novým podcastom

Priemerná dĺžka pontifikátu je historicky 7,5 roka.

Svätý Otec František je na pápežskom stolci už desať rokov. Míľnik si pripomína omšou a novým podcastom
Na snímke je pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František si v pondelok (13. 3.) pripomína desať rokov na čele katolíckej cirkvi omšou s kardinálmi a tiež svojím prvým podcastom. V relácii, ktorú už vatikánske médiá prekrstili na Popecast, František podľa agentúry ANSA hovoril napríklad o tom, že za najlepší darček k výročiu by považoval mier.

„Podcast, a to je čo? „spýtal sa na úvod nahrávky pápež novinára Salvatora Cernuzia, ktorý s ním viedol rozhovor. František v ňom spomína na svoje zvolenie 13. marca 2013, ako aj na udalosti v ďalších rokoch. „Je to, akoby sa to stalo včera. Čas letí, kým sa dnes spamätáte, už je zajtra,“ povedal pri spomienke na konkláve, kde ho voliaci kardináli vybrali ako nástupcu pápeža Benedikta XVI.

V podcaste ale došlo aj na vážnejšie témy, vrátane vojny na Ukrajine. „Nemyslel som si, že budem pápež v čase tretej svetovej vojny,“ povedal František. „Spôsobuje mi obrovskú bolesť, keď vidím, že sa všetci tí mladí muži nevrátia domov – či to sú Ukrajinci alebo Rusi, v tom nevidím rozdiel. Je ťažké to akceptovať,“ dodal.

Pápež František nastúpil do čela cirkvi za neobvyklých okolností po tom, ako jeho predchodca rezignoval zo zdravotných dôvodov. V predchádzajúcich storočiach bolo zvykom, že pápeži zastávali svoj úrad až do smrti. Zvolil tiež oveľa skromnejší prístup k svojej úlohe a okrem iného sa nepresťahoval do Apoštolského paláca a žije v Dome svätej Marty, ktorý slúži aj ako penzión pre duchovných.

Práve tam v pondelok František usporiadal omšu, kam pozval všetkých kardinálov, ktorí žijú v Ríme. K výročiu pápežovi zablahoželali aj zástupcovia ďalších kresťanských cirkví – napríklad moskovský pravoslávny patriarcha Kirill.

Navštívil desiatky krajín

Agentúra Reuters pripomenula, že František za desať rokov navštívil 60 krajín a teritórií a precestoval vyše 400-tisíc kilometrov. Zatiaľ ale nezavítal do rodnej Argentíny, kde ako kardinál Jorge Mario Bergoglio pôsobil pred svojím zvolením, čo vyvoláva rôzne špekulácie. Počas desiatich rokov vymenoval skoro dve tretiny kardinálskeho zboru voliteľov, ktorí majú právo vyberať nového pápeža.

Priemerná dĺžka pontifikátu je historicky 7,5 roka, pričom najdlhšie stáli na čele cirkvi pápeži Pius IX., a to 31 rokov, a Ján Pavol II., ktorý bol pápežom 26 rokov. Najkratší čas na pápežskom stolci strávil v roku 1590 Urban VII. – len 13 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet