Na hlavný obsah

Švédsky parlament schválil legislatívu na vstup do NATO

Prijali ju jasnou väčšinou.

Švédsky parlament schválil legislatívu na vstup do NATO
Na snímke poslanci vo švédskom parlamente. Foto: TASR/AP

Švédsky parlament v stredu (22. 3.) schválil zákon umožňujúci členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO). Informovala o tom agentúra Reuters. Pre vstup do NATO sa severská krajina, ktorá bola tradične neutrálna, rozhodla po ruskej invázii na Ukrajinu v minulom roku.

Prijatie Švédska a Fínska, ktoré sa o členstvo tiež uchádza, musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín Aliancie. Zostáva ešte ratifikácia zo strany Maďarska a Turecka. Podobný zákon ako Švédsko prijali fínski poslanci začiatkom marca.

Návrh švédskeho zákona podľa očakávania schválili drvivou väčšinou hlasov. V 349-člennom zákonodarnom zbore hlasovalo za 296 poslancov, proti sa ich vyjadrilo 37. Išlo o zákonodarcov z radov malej Ľavicovej strany a tiež Zelených. Ak Švédsko do Aliancie príjmu, skončí sa tým dve storočia dlhá éra, počas ktorej krajina nebola súčasťou žiadnych vojenských aliancií.

„Členstvo v NATO je najlepší spôsob, ako zabezpečiť švédsku bezpečnosť,“ citovala agentúra AP z prejavu ministra zahraničia Tobiasa Billströma pred poslancami. Šéf diplomacie označil hlasovanie za „historickú udalosť“ a „jedno z najdôležitejších bezpečnostne politických rozhodnutí v dejinách našej krajiny“.

Čaká sa na Maďarsko a Turecko

Fínsko a Švédsko stále čakajú na to, kým ich žiadosť o členstvo potvrdí Maďarsko a Turecko. Budapešť minulý týždeň uviedla, že bude o vstupe Fínska hlasovať 27. marca, pričom vládnuca strana Fidesz ho podporí. O pristúpení Švédska sa má rozhodnúť neskôr. Maďarský premiér Viktor Orbán predtým obvinil Štokholm a Helsinki z šírenia „úplných klamstiev“ o stave demokracie a právneho štátu v Maďarsku.

Ankara má najmä ku Švédsku výhrady a kritizuje Štokholm za to, že podľa nej poskytuje útočisko kurdským radikálom a odporcom islamu nebráni vo verejných protimoslimských prejavoch. Minulý týždeň prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Turecko začne proces ratifikácie fínskej žiadosti, v prípade Švédska chce ale ďalej rokovať o napĺňaní svojich požiadaviek týkajúcich sa boja proti terorizmu.

Minister zahraničných vecí Billstrom v stredu hodnotil šance Švédska na vstup do Aliancie optimisticky. Podľa neho sa tak môže stať pred júlovým samitom NATO v litovskom Vilniuse.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet