Na hlavný obsah

Takmer polovica Poliakov chce, aby krajina bojkotovala olympiádu

Poukázal na to prieskum.

Takmer polovica Poliakov chce, aby krajina bojkotovala olympiádu
Na snímke sú olympijské kruhy. Foto: Pixabay

Až 47 percent Poliakov je toho názoru, že krajina by mala bojkotovať budúcoročné letné olympijské hry v Paríži v prípade, že na nich umožní účasť ruským i bieloruským športovcom. Ukázal najnovší prieskum. Poukázala na to agentúra PAP.

„Poľsko by sa nemalo zúčastniť na olympiáde v Paríži v roku 2024, malo by podujatie bojkotovať,“ uviedlo 47 percent respondentov v prieskume agentúry Social Changes. Jeho výsledky zverejnili v nedeľu (19. 3.) na otázku, čo má Poľsko urobiť, ak budú na olympiáde štartovať a ruskí a bieloruskí športovci.

Ďalších 38 percent respondentov sa vyjadrilo, že Poľsko by sa na budúcoročnej olympiáde malo zúčastniť. Pätnásť percent uviedlo, že Poľsko by malo svojim športovcom umožniť súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Prieskum sa uskutočnil v čase od 10. do 13. marca na vzorke 1050 respondentov.

Po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022, ruským a bieloruským športovcom zakázali účasť na množstve podujatí, pripomína PAP. Od začiatku vojny na Ukrajine prišlo o život 244 ukrajinských športovcov.

Koncom januára tohto roka Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uviedol, že skúma možnosti, ako zahrnúť Rusov a Bielorusov do olympiády ako jej neutrálnych účastníkov. Znamenalo by to, že by súťažili pod olympijskou vlajkou – avšak len tí, čo nepodporujú ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vlády 34 krajín sveta vrátane Poľska požadujú, aby MOV toto rozhodnutie prehodnotil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport