Na hlavný obsah

Taliansko rozšíri zákaz fajčenia aj na autobusové zastávky či parky

Zákaz bude zahŕňať aj elektronické cigarety či tzv. zahrievané tabakové výrobky.

Taliansko rozšíri zákaz fajčenia aj na autobusové zastávky či parky
Na ilustračnej snímke tabuľa zákazu fajčenia. Foto: Unsplash

Zákaz fajčenia sa má v Taliansku rozšíriť na mnohé verejné exteriérové priestory, a to 20 rokov po tom, ako začal platiť v tamojších verejných interiérových priestoroch. Informuje o tom v pondelok (6. 3.) talianska agentúra ANSA odvolávajúca sa na nedeľnú (5. 3.) správu denníka La Stampa.

Nový zákaz sa bude vzťahovať na vonkajšie priestory barov, autobusové zastávky či parky, kde sú prítomné deti či tehotné ženy. Zahŕňať bude aj elektronické cigarety či tzv. zahrievané tabakové výrobky, vyplýva podľa La Stampa z návrhu legislatívy.

Talianske združenie environmentálnej medicíny v pondelok navrhovanú legislatívu privítalo. Fajčenie elektronických cigariet je totiž podľa združenia vstupnou bránou k závislosti od tabaku, pričom ľudia, ktorí s tzv. vapingom začnú v mladosti, sa neskôr pravdepodobne stanú fajčiarmi.

Bývalý taliansky minister pre vzťahy s parlamentom Carlo Giovanardi, ktorý v roku 2003 zohral úlohu pri zavádzaní zákazu fajčenia vo verejných interiéroch, tvrdí, že nové nariadenie poskytne väčšiu slobodu všetkým. „Ľudia budú môcť stále fajčiť vonku, avšak nie v prítomnosti iných,“ dodal v tejto súvislosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet