Na hlavný obsah

Trenčín svojím obyvateľom daruje kompost. Pochádza z vytriedeného bioodpadu

Rožne ho môžu získať až 200 litrov.

Trenčín svojím obyvateľom daruje kompost. Pochádza z vytriedeného bioodpadu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odmena pre trenčianskych záhradkárov, alebo aj tých, ktorí si pestujú len kvetiny na balkónoch. Mesto im zadarmo venovalo kompost. Hnojivo pripravili zo spracovaného bioodpadu, ktorý ľudia vytriedili.

Trenčianske záhrady pomaly ožívajú. No nie všetci majú priestor na založenie vlastného kompostoviska. Mesto Trenčín ponúklo hotový certifikovaný kompost občanom zadarmo. Na jeho príprave sa neraz aj oni sami podieľali. Každý obyvateľ, ktorý platí poplatky za odpad, môže ročne získať 200 litrov kompostu.

„Najmä to, čo sa vyzbiera z bionádob, to je kuchynský odpad, zelený bioodpad, to sa odvezie na kompostárni, tam sa vďaka dobrému receptu podarí vytvoriť kompost,“ uviedla Zuzana Čachová, špecialistka pre životné prostredie a odpady mesta Trenčín.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Vrece s organickým hnojivom putovalo aj do zimnej záhrady, neďaleko mestského úradu. Záhradná hmota z bio odpadu má pestrú skladbu. Je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka či horčíka Darovaný kompost sme už našli zapracovaný v záhradách, napríklad pri jahodách. Ocenili ho aj tí záhradkári, ktorí majú vlastný.

Pre veľký záujem je však nateraz výzva pozastavená. „Boli sme naozaj veľmi prekvapení a veľký boom, do dvoch týždňov// sa zaregistrovalo 1 100 domácností, Už sme ho museli aj uzavrieť, kapacitne nevieme viac domácností uspokojiť,“ uviedla Čachová.

Projekt s bezplatným kompostom nie je jednorazový. Mesto ho chce ponúknuť svojim obyvateľom aj na jeseň.

Štát poskytne samosprávam ďalšie peniaze na triedenie bioodpadu, aj zberné dvory. Projekty musia podať do 17. apríla, uchádzať sa môžu o desiatky tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny